Twitter
31.01.2012 10:50

Deli z drugimi:

Share

Twitter s cenzuro po državah pripravljen na Kitajsko?

Nekateri so za dobiček pripravljeni storiti vse!
Nekateri so za dobiček pripravljeni storiti vse!

Denar sveta vladar! Za denar so ljudje pripravljeni storiti tako rekoč vse. To se je pred kratkim več kot dobro pokazalo pri družbenem omrežju Twitter. Ta je namreč najavil možnost cenzuriranja posameznih twittov ali celo računov v določenih državah. To pomeni, da bodo določeni twitti odslej v nekaterih državah cenzurirani oziroma skriti, povsod drugje pa bodo povsem normalno vidni. Na ta način si bo družbeno omrežje Twitter odprlo pot tudi v tiste države, kjer je svoboda govora močno omejena.

Zamisel o tem, da bi priljubljeno družbeno omrežje pričelo s cenzuriranjem twittov, se je pojavila pred letom dni, in sicer ko so se pričeli protivladni protesti v Egiptu in drugih arabskih državah. Protestniki so namreč kot sredstvo za koordinacijo njihovih aktivnosti uporabljali prav družbeno omrežje Twitter. To je zaradi tega postalo prepovedano v marsikateri totalitarni oziroma nedemokratični državi. Medtem ko podjetji Google in Facebook njihovim uporabnikom nočeta odreči svobode govora, je Twitter predvsem z namenom pridobitve večjega števila uporabnikov uvedel cenzuro. S tem je takoj postalo jasno, da ta cilja predvsem na ogromni kitajski trg.

Družbeno omrežje Twitter naj bi uvedel tako imenovano mehko oziroma transparentno cenzuro. Cenzurirani twitii za bralca bodo namreč posebej označeni. Prekrivanje sporočil se bo izvajalo na podlagi IP naslova države. Trenutno sicer še ni znano, ali bo cenzuro mogoče prelisičiti s pomočjo strežnikov proxy in anonimizacijskih omrežji. Glede na to, da Twitter cilja na kitajski trg, bodo skoraj zagotovo blokirali prav vse znane strežnike proxy in anonimizacijska omrežja TOR. V imenu »transparentnosti« bo Twitter vse zahteve za cenzuro objavil na spletni strani chillingeffects.org.


Prijavi napako v članku