Računalništvo, telefonija
24.07.2018 08:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preverite, kje je uporaba omrežja Wi-Fi prepovedana z zakonom

Tukaj je kakršnakoli uporaba komunikacijskih naprav prepovedana
Tukaj je kakršnakoli uporaba komunikacijskih naprav prepovedana

Ste se kdaj vprašali, ali je uporaba mobilne komunikacije kje na svetu prepovedana? Četudi se to morda v 21. stoletju sliši skrajno čudno, dejansko obstaja kraj, kjer uporaba omrežja Wi-Fi ni dovoljena. Ne samo na letalu, ampak tudi na tleh. V predelu (natančneje v radiju 2 milj) ameriške zvezne države Virginia je z zakonom prepovedano imeti aktivne komunkacijske naprave. Zakon velja tako za omrežje Wi-Fi, kot tudi za mobilna omrežja in ostale komunikacijske kanale. Zakaj je tako?

Zato, ker v tej zvezni državi stoji eden izmed najbolj zmogljivih teleskopov na svetu. Ker ta zaznava praktično vse, tudi nevidno svetlobo oziroma valovanje, so prepovedali uporabo vseh oddajnikov v tem območju, da bi bile meritve in opazovanje vesolja čim bolj natančne in brez zemeljskih vplivov.

To območje sicer naseljuje kar nekaj prebivalcev, ki trdijo, da jim sevanje radioodajnih stolpov škoduje in da so na takšna sevanja preobčutljivi in le-ta povzročajo različna obolenja.

To je eden izmed najredkejših krajev na svetu, kjer ne boste našli Wi-Fi signala, niti omrežne pokritosti. Če pa boste uporabljali satelitsko povezavo ali kakršenkoli drug komunikacijski pripomoček, pa boste naverjetneje za uporabo le-tega tudi kaznovani.

Še ena posebnost tega kraja pa je ta, da vozila lahko uporabljajo samo dizelsko gorivo, saj naj bi svečke v bencinskih avtomobilih povzročala sevanja, ki naj bi motila delovanje teleskopa.


Prijavi napako v članku