Operacijski sistemi
31.10.2020 19:00
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tukaj je dokaz, da Apple razvija lastni spletni iskalnik

Tukaj je dokaz, da Apple razvija lastni spletni iskalnik
Tukaj je dokaz, da Apple razvija lastni spletni iskalnik

Spletni portal Financial Times je v sredo, 28. oktobra, poročal, da naj bi obstajalo vedno več dokazov, da Apple resno razmišlja o razvoju lastnega spletnega iskalnika. Vladni organi se v ZDA ravno v teh dneh odločajo o usodi Googlovega spletnega iskalnika, kot prednastavljenega na telefonih iPhone in Samsung.

Po pisanju Financial Timesa bi naj prvi uporabniki nove verzije Applovega operacijskega sistema iOS 14 že uporabljali iskalnik na domačem zaslonu, ki kaže lastne iskalne zadetke in povezave direktno do spletnih strani. Te informacije so samo še dodaten dokaz, da Apple gradi konkurenčni iskalnik Googlu. Če k temu dodamo še dejstvo, da je Googlov vodja iskanja John Giannadrea pred več kot dvema letoma presedlal k Applu, potem te špekulacije morda niso samo prazne govorice.

Spomnimo še, da je ameriški urad za varstvo konkurence v začetku oktobra uradno dokončal tožbo proti Googlovemu dominantnemu položaju na področju spletnih iskalnikov. Google bi naj držal monopol, s pomočjo protikonkurenčnih praks na področju iskalnikov in spletnega oglaševanja. V središču tožbe so se znašle pogodbe s podjetji, ki Googlu dovoljujejo, da se spletni iskalnik tehnološkega velikana uporablja kot prednastavljena opcija. Google plačuje milijarde dolarjev letno, da ta položaj drži.

Google je iPhonov prednastavljeni spletni iskalnik že več kot desetletje. V medije je prišla ocena, da naj bi Google Applu plačeval med 8 in 12 milijard dolarjev letno, da mu Apple še naprej omogoča to pozicijo.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku