Tiskalniki in skenerji
29.06.2021 12:27

Deli z drugimi:

Share

Tudi tehnologija pripomore k manjšemu segrevanju

Arktika se segreva dvakrat hitreje kot ostali deli sveta. K manjšemu segrevanju planeta pa lahko pripomore tudi energetsko varčna tehnologija.

Avtorja: Costas Christ in Nina Boys

Gladek led je kot prozorno okno v globoko črno brezno sibirskega jezera. Sergej Zimov, ruski znanstvenik, ki preučuje ledenodobni metan, ujet v zemlji, se obrne k mladi ameriški študentki in ji pomigne, naj gre naprej.

»Katja, nekaj pomembnega bi ti rad pokazal,« reče. Katey Walter Anthony, ki jo je spodbudil nov naval adrenalina, počasi podrsava naprej po zamrznjeni površini, dokler se Sergej ne ustavi. »Ko sem se zagledala skozi led, je bilo, kot da gledam v nočno nebo – le da sem namesto zvezd videla gruče mehurčkov na poti proti površju,« se spominja Katey. To je bil za raziskovalko Arktike in bodočo raziskovalko pri National Geographicu prelomni trenutek v življenju.

Katey je domnevala, da prastari metan naključno uhaja izpod jezer na Arktiki, toda tisto, kar ji je pokazal Zimov, je močno vplivalo na njeno razumevanje, kako taljenje permafrosta vpliva na globalne podnebne spremembe. Permafrost, debela zamrznjena plast tal, ki je v glavnem na polarnih območjih, vsebuje dvakrat toliko ogljika, kot ga je v ozračju. Ko se zaradi globalnega segrevanja topi led, se oblikujejo arktična jezera, ki postajajo naravni prebavni sistemi, v katerih se mikrobi iz prsti pretvorijo v metan, ki je veliko močnejši toplogredni plin kot ogljikov dioksid. Razumevanje učinkov odmrzovanja permafrosta in vpliva talečih se arktičnih jezer, iz katerih uhaja metan, je postalo bistveno za razumevanje podnebnih sprememb.

Arktika se segreva dvakrat hitreje kot drugi deli sveta in Kateyjine raziskave so pomagale razkriti, da arktična jezera izpuščajo petkrat več metana, kot smo menili doslej. Izpusti iz teh jezer, ki jih imenujemo tudi termokraška jezera, bodo predvidoma dosegli vrh do leta 2050 in samo eno leto je potrebno, da se ti močni toplogredni plini primešajo v naše globalno ozračje. Katey pojasnjuje: »Ocenjujemo, da bi lahko do 10 % predvidenega globalnega segrevanja to stoletje izviralo iz odmrzovanja permafrosta, to pa prizadene celoten planet. Kar se zgodi na Arktiki, ne ostane na Arktiki.«

Segrevanje prinaša katastrofalne posledice

Samo v letu 2020 so požari opustošili brazilski amazonski pragozd in Avstralijo, zabeležena je najbolj aktivna sezona orkanov na Atlantiku v zgodovini. Podobnih dogodkov je ogromno. Kurjenje fosilnih goriv za pridobivanje energije se je res začelo že v času industrijske revolucije, vendar je več kot polovico izpustov ogljika, ki so posledica človeških dejanj, nastalo šele po letu 1988. Ni več vprašanje, ali se Arktika tali, temveč kako hitro se to dogaja.

NASA je poročala, da sicer veliko modelov napoveduje, da bo Severno ledeno morje že pred letom 2100 brez ledu vsaj del leta, vendar drugi modeli napovedujejo, da bo do tega prišlo že veliko prej – v naslednjih petdesetih letih.

Čeprav se Katey zaveda, kako žalosten je obet za prihodnost, pa hitro doda, naj se ljudje raje bolj posvetijo povezovanju z naravo, kot pa da živijo v strahu. Kaj lahko storimo kar takoj, da bi pomagali? Katey poudari, da lahko lastne izpuste ogljika zmanjšamo tako, da doma in v službi varčujemo z energijo. »Če bomo vlagali v energetsko varčno tehnologijo, bomo dolgoročno prihranili denar, ob tem pa kar takoj zmanjšali ogljični odtis – to je dvojna zmaga,« pravi. Katey na primer tiska zemljevide in podatke raziskav s terena ter opaža, da so podjetja, kot je Epson, uvedla tiskalnike s tehnologijo tiskanja brez toplote, ki porabijo malo energije. Manj porabljene energije pomeni manj fosilnih goriv, kar pomeni manj izpustov ogljika v ozračje. »Naše odločitve so resnično pomembne pri delu in nasploh v življenju. Če se bomo podjetja in ljudje pametno odločali pri izbiri tehnologije, ki jo bomo uporabljali, bo to prineslo tudi pozitivno spremembo za okolje.« Mlada Kalifornijka, ki je nekoč iskala uteho v odmaknjenih jezerih Sierra, je našla veselje in namen v razumevanju, da je lahko v odročnih arktičnih jezerih eden od ključev, kako pomagati zaščititi naš planet za prihodnje generacije.

Več o okolju prijazni tehnologiji na www.epson.si (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
Epson tiskalniki Epson

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več

i-Rose d.o.o.

Podšmihel 1e, 3270 Laško, Tel: 03 733 82 50
Svet informacijske tehnologije je okolje, kjer se neprestano razvijajo novi koncepti, ideje in rešitve. Podjetje i-Rose že vse od leta 1993 uspešno razvija in udejanja nove ideje ... Več

PROWEB SOLUTIONS, Sebastijan Jakomini s.p.

Potrčeva cesta 50, 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več