Industrija
23.04.2021 14:15
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tudi logistiko je treba digitalizirati

Logistika je konzervativna panoga, ki težko sprejema novosti. Pa vendarle tehnološki razvoj prehiteva človeške navade in vedenja in s tem narekuje tempo življenja tako posameznikom kot skupinam.

Ni samo tehnološki napredek tisti, ki nas sili v spremembe vedenjskih navad in vzorcev. V zadnjem letu je glavna tema moderne dobe digitalizacija. V času klimatskih sprememb in zdravstvenih groženj digitalizacija dobiva povsem novo dimenzijo varnosti, ki smo se ji ob gledanju apokaliptičnih filmov in serij še do nedavnega posmehovali. Varnost, ki v naslednjem koraku pomeni zanesljivost, stabilnost in zaupanje, bo eden ključnih elementov poslovnih odnosov, na trgu pa bodo označili tiste igralce, ki so prilagojeni povsem novim razmeram, postreženim s strani matere narave in trga. Ali ob prehodu v digitalni svet logistiki kot disciplini preti več nevarnosti ali več priložnosti?

Nadzorni stolp za povezovanje vseh deležnikov

V ponovni industrijski revoluciji (t. i. industrija 4.0) se preobrazba odvija v procesih in v načinu izvajanja posla, ki ga nudi tehnološki napredek. Ne pogovarjamo se več zgolj o produkciji, ampak o dodani vrednosti, ki jo prinaša umestitev tehnologije v sam poslovni proces. Produkcija sama ne zmore realizirati vseh prednosti in priložnosti, zato je prerazporeditev te odgovornosti pristala na celotni oskrbovalni verigi (angl. supply chain). Ključne prednosti digitalizacije v oskrbovalni verigi so že večkrat slišane: omogočanje popolne preglednosti v realnem času, majhne serije, več različic izdelkov, povezani procesi, decentralizirano in avtonomno upravljanje in še bi lahko naštevali. Z uporabo primernih tehnologij pa je tudi ojačana vertikalna in horizontalna integracija med partnerji v oskrbovalni verigi. In s tem postaja oskrbovalna veriga bolj vzdržna (angl. sustainable) in ekološka. Za kaj več kot le preživetje na trgu, bodo vsi procesi znotraj nekega sistema morali postati vzdržni.

SmartCargo Platforma deluje kot enotno okno in služi kot nadzorni stolp za povezovanje vseh deležnikov v dobavni verigi. V svoji polni različici SmartCargo ponuja avtomatiziran, digitaliziran in optimiziran logistični proces, definiran preko integracije z vašim informacijskim sistemom (ERP).

Tehnološki napredek dobiva svoj smisel

Zaenkrat smo še kar trdno v industrijski dobi, se pa dogaja velika sprememba v načinu delovanja in procesiranja v oskrbovalni verigi, predvsem pa tehnološki napredek dobiva svoj smisel. Marsikatera študija je pokazala, da tehnologija marsikdaj podvaja delo, otežuje procese, uporabnike pa obremenjuje do izgorelosti. Vsi dejavniki in problemi se na koncu izrazijo v obliki dodatnih stroškov, ki se jih uporabniki ne zavedajo, saj je včasih bolje, da proces deluje ne glede na optimizacijo, kot da bi naredili en korak v smer nadgradnje in z uporabo pravih tehnologij opravili še kako potrebno digitalno optimizacijo.

Platforma SmartCargo razrešuje ravno prej omenjeno problematiko. Digitalna rešitev na zelo enostaven način povezuje in združuje procese logistike v digitalno obliko, obenem pa s popisom vseh podatkov in informacij ponuja dodatne rešitve in nove odgovore na tradicionalna vprašanja.

Več najdete na smart-cargo.org. (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
Industrija 4.0

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Genis svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov. Danes je podjetje ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,