Računalništvo, telefonija
19.08.2016 09:02
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tu je računalnik vrednosti pičlih 5 dolarjev!

Na kompaktnem osebnem računalniku Onion Omega2  lahko poganjamo pravi odprtokodni operacijski sistem Linux.
Na kompaktnem osebnem računalniku Onion Omega2 lahko poganjamo pravi odprtokodni operacijski sistem Linux.

Konec lanskega leta je inženirjem organizacije Raspberry uspel izjemen podvig, saj jim je uspelo izdelati super poceni osebni računalnik. Raspberry Pi Zero meri le 65 x 30 x 5 milimetrov, za preračunavanje podatkov pa je zadolžen procesor Broadcom BCM2835 ARMv6 frekvence enega gigaherca. Preostala strojna oprema obsega še dvojedrni grafični procesor VideoCore IV in 512 megabajtov sistemskega pomnilnika. Ker gre Raspberry Pi Zero v prodajo kot za stavo, so se inženirji start-up podjetja Onion odločili, da se mu zoperstavijo z lastnim izdelkom.

Pripravili so nadvse kompakten osebni računalnik, za katerega je potrebno odšteti zgolj 4,4 evre, kar je presenetljivo malo. Zato niti ne preseneča, da je ekipi na spletnem portalu KickStarter (bit.ly/Omega2-RN) brez težav uspelo zbrati zagonski denar za projekt. Kaj pa dobimo z računalnikom vrednosti 4,4 evre? Kar veliko, bi lahko rekli, saj najdemo procesor frekvence 580 megahercev, sistemski pomnilnik kapacitete 64 megabajtov, pomnilnik kapacitete 16 megabajtov ter vmesnika USB in Wi-Fi. Čeprav strojna oprema ne izgleda ravno zmogljiva, je več kot dovolj, da lahko na njej poganjamo pravi odprtokodni operacijski sistem Linux.

Če pa nam strojna oprema vstopne različice osebnega računalnika Onion Omega2 ni po godu, je na voljo še zmogljivejša različica vrednosti zgolj osmih evrov. Za to ceno bomo prejeli procesor frekvence 580 megahercev, sistemski pomnilnik kapacitete 128 megabajtov, pomnilnik kapacitete 32 megabajtov, ki ga je mogoče razširiti preko pomnilniške kartice microSD ter vmesnika USB in Wi-Fi. Prvi kupci bodo nadvse zanimiv superkompaktni in superpoceni osebni računalnik Onion Omega2 prejeli že letos novembra.


Prijavi napako v članku