Računalništvo, telefonija
19.01.2018 11:19

Deli z drugimi:

Share

Tu je 50 najbolj inovativnih podjetij na svetu!

Največ patentov je v lanskem letu uspelo registrirati podjetju IBM.
Največ patentov je v lanskem letu uspelo registrirati podjetju IBM.

Številne lestvice najbolj inovativnih podjetij se sestavijo tako, da številni direktorji preprosto določijo katera podjetja so tista, ki so po njihovem mnenju najbolj inovativna. Na koncu to postane kot nekakšno tekmovanje v priljubljenosti, v oceno pa še zdaleč niso všteti parametri, ki imajo dejansko povezavo z inovativnostjo. Analitična metoda, ki jo uporablja analitska hiša IFI CLAIMS Patent Services, se zato raje osredotoča na število patentov, ki so jih pridobila podjetja širom sveta, saj morajo ta svojo intelektualno lastnino ščititi s patentiranjem njihovih najboljših izumov.

Čeprav patentne pravice nad izumi skušajo pridobiti podjetja v vseh panogah, med njimi zdaleč najbolj izstopajo računalništvo, telekomunikacije in medicina. Visoko tehnološkim podjetjem je podeljena večina patentnih pravic, zato med 50 največjimi inovatorji najdemo pretežno znana imena iz računalniške industrije. Med prvimi desetimi je le podjetje Toyota tisto, ki ne sodi na inovativno področje elektronike ali računalništva.

Raziskava analitske hiše IFI CLAIMS Patent Services je pokazala, da so zdaleč največ patentov (skupno 46 odstotkov) pridobila ameriška podjetja. Kljub temu podjetja iz Evrope in Azije jih počasi dohajajo, saj so lani registrirale skupno 15 odstotkov oziroma 31 odstotkov vseh patentov. Ker je 50 najbolj inovativnih podjetij skupno pridobilo več kot 30 odstotkov vseh patentov, vidimo, da so patenti resnično ključ za uspeh.

Med podjetji, ki so lani pridobila največ patentov, vodi podjetje IBM, saj mu je skupno uspelo pridobiti kar 9.043 patentov. Podobno dejavni so z 8.894 patenti pri podjetju Samsung, medtem ko na tretjem mest najdemo podjetje LG s 4.459 registriranimi patenti. Trem največjim inovatojem sledijo podjetja Intel, Canon, Alphabet, Qualcomm, Toyota, Microsoft in TSM (Taiwan Semiconductor Manufacturing). Inovativno podjetje Apple sicer najdemo najdemo šele na 12 mestu, največjega spletnega trgovca na svetu podjetje Amazon pa na mestu 15. Več o sami raziskavi analitske hiše IFI CLAIMS Patent Services pa je na voljo na spletni povezavi https://www.ificlaims.com/rankings.htm.


Prijavi napako v članku