Obvestila podjetij
16.04.2011 11:08
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Trženje v zaostrenih razmerah

Ni samo ene možne rešitve, kako naj trženje reagira na spremenjene razmere na trgih. Obstaja paleta možnih trženjskih ukrepov za izboljšanje tržnega in prodajnega položaja podjetja ali blagovne znamke.
Direktni marketing je eden od priljubljenih načinov trženja. Prednost tovrstnega načina pospeševanja prodaje so relativno nizki stroški.
Direktni marketing je eden od priljubljenih načinov trženja. Prednost tovrstnega načina pospeševanja prodaje so relativno nizki stroški.

Imajo pa vsi ti primeri eno skupno točko. Kako so se v podjetjih lotili iskanja rešitev? V središče svojega delovanja so vedno postavili svoje kupce, potrošnike svojih izdelkov in storitev. Vprašali so se, kaj se je pri njih, v njihovih glavah, v njihovem nakupnem vedenju spremenilo. Vprašali so se, kaj morajo spremeniti, da bodo še vedno zanimivi za svoje kupce, da bodo še vedno njihova prva nakupna izbira. Od teh odgovorov je odvisno, kako bomo spremeniti svoje trženje in celotno poslovanje podjetja. In to velja za krizo in ko ni krize.

Če poskušamo strniti ukrepe na področju trženja, ki jih je uporabilo prek 150 podjetij v zadnjih letih, lahko te ukrepe združimo v naslednje skupine:

  • Vlaganje v še boljše razumevanje kupcev/potrošnikov
  • Vlaganje v razvoj novih izdelkov in storitev
  • Prodor na nove trge, v nove industrije
  • Aktivnejše komuniciranje in gradnja blagovne znamke.

Poleg teh, bolj trženjskih ukrepov, so podjetja rešitve iskala tudi v notranji optimizaciji procesov in resursov ter v primernem vodenju zaposlenih v zaostrenih razmerah.

Poglejmo podrobneje trženjske ukrepe, ko se okolje drastično spremeni.

Boljše razumevanje kupcev in potrošnikov pomeni vlaganje denarja in časa za raziskovanje spremenjenih navad kupcev in potrošnikov, več dialoga s kupci, več skrbi za probleme kupcev, iskanje novih »problemov«, skrb za še boljše zadovoljevanje potreb, boljše servisiranje kupcev od konkurence…Tu nam koristi poznavanje tržnega raziskovanja, kako voditi dialog s kupci, kako izkoriščati dobre podatkovne baze o nakupnih transakcijah …

Vlaganje v razvoj novih izdelkov in storitev pomeni pretvoriti boljše razumevanje potrošnikov v širitev ponudbe – v nove izdelke, dodatne storitve … Lahko gre samo za sledenje trendom ali za povsem nove, inovativne izdelke. Tu je potrebno uporabiti vse trženjsko znanje za uspešen razvoj novih izdelkov in storitev.

Prodor na nove trge, v nove industrije, pomeni iskanje novih kupcev, novih ciljnih skupin, ki jih predhodno sploh nismo želeli pridobiti. Lahko pomeni tudi »zaprtje« obstoječe dejavnosti in vstop v novo panogo. Eno od gradbenih podjetji je svojo osnovno dejavnost močno zmanjšalo in se preusmerilo v turizem, s poudarkom na ekologiji in energetski učinkovitosti.

Aktivnejše komuniciranje pomeni vlagati več sredstev v komunikacijo s potrošniki, oglaševanje novim segmentom, več direktne komunikacije s kupci …Med ukrepe lahko štejemo tudi odločitve o repozicioniranju, ko želimo percepcijo svoje znamke npr. približati višjim cenovnim segmentom … Sem sodijo tudi aktivnosti »co-brandinga«, kot je primer sodelovanja podjetja Riko Hiše z mednarodno priznanim in poznanim oblikovalcem Philippom Starckom.

Več o tem si lahko preberete v priročniku Direktor- ZEN vodenja.

VIR: Verlag Dashöfer

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri VERLAG DASHOFER d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Verlag Dashofer logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Z več kot 25 letnimi izkušnjami lahko Vibor d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. V želji uporabnikom omogočati hitrejše ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Zlati partner

GAMBIT TRADE d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Podjetje Gambit trade d.o.o. je specializirano za rešitve vodenja prodaje in prodajnih skupin. Pomagajo vam pri uvajanju Microsoft rešitev … Več