Programska oprema
21.11.2007 08:15

Deli z drugimi:

Share

Trojancev vse več

Po poročilu laboratorija PandaLabs za tretje četrtletje 2007 je bilo okoli 75 odstotkov nove škodljive programske opreme, ki se je pojavila v letošnjem tretjem četrtletju, trojancev. Oglaševalska programska oprema (12%) in črvi (11%) so bile naslednje kategorije zlonamernih kod s pomembnim številom novih primerkov v preteklih treh mesecih.

“Trojanci so še vedno daleč najbolj številna kategorija nove škodljive programske opreme. Razlog za to je, da je ta vrsta zlonamernih kod idealno orodje za nove trende škodljive programske opreme, ko kibernetični prevaranti v svojih napadih iščejo dobiček,” pojasnjuje tehnični direktor laboratorija PandaLabs Luis Corrons.

Glede števila okužb so trojanci tudi vodilni na seznamu. V tretjem četrtletju so bili odgovorni za 32 odstotkov odkritih okužb na računalnikih uporabnikov, ki so jih pregledali s spletnim pregledovalnikom Panda ActiveScan. Oglaševalski programi so na drugem mesti z deležem okužb v višini 24 odstotkov.

Poročilo PandaLabs o aktivnosti škodljive programske opreme v tretjem četrtletju 2007 ponuja tudi primerjalni pregled orodij za nameščanje škodljive programske opreme z uporabo načrtov izkoriščanja ranljivosti. Ta zlonamerna orodja kibernetičnim prevarantom omogočajo izkoriščanje ranljivosti na računalnikih in strežnikih, da jih okužijo.

“S primerjavo teh orodij lahko dobimo jasno sliko trenutne situacije glede škodljive programske opreme. Kibernetični kriminal je postal profesionalen do te skrajnosti, da imajo hekerji vrsto orodij z ustreznimi cenami in funkcionalnostmi, med katerimi lahko izbirajo za izvedbo napadov,” dodaja Corrons.

V poročilu so tudi najbolj nevarne ranljivosti v tretjem četrtletju kot tudi druge novice, povezane s kriminalno aktivnostjo na spletu.

Poročilo in podrobnejše informacije so v naslednjem blogu laboratorija PandaLabs.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več
Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več