Hi-fi sistemi
25.05.2009 09:14
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tri dimenzije za Blu-ray

Blu-ray naj bi bil kot nalašč za predvajanje kakovostnih tridimenzionalnih filmov.
Blu-ray naj bi bil kot nalašč za predvajanje kakovostnih tridimenzionalnih filmov.

Organizacija Blu-Ray Disc Association (BDA) je pričela postopek za standardizacijo specifikacij, ki bodo omogočile shranjevanje videoposnetkov z navidezno tretjo dimenzijo na optične medije Blu-Ray. Nekatere filmske hiše so sicer v preteklosti že ponujale tridimenzionalne filme na optičnih nosilcih, vendar je šlo za zelo različne pristope, ki niso poželi vidnejših uspehov.

Z novim standardom 3D FHD BD naj bi za spremljanje visokoločljivih tridimenzionalnih slik kmalu zadostovali le običajni televizijski sprejemniki, predvajalniki in elektronska očala. Novinec naj bi bil celo v polni meri združljiv s 3D televizorji Samsung in Mitsubishi, ki uporabljajo čipovlja 3D DLP podjetja Texas Instruments.

Če bo šlo vse po sreči, bo standard za shranjevanje videoposnetkov z navidezno tretjo dimenzijo na optične medije Blu-Ray nared že proti koncu naslednjega leta. Ker bodo nove naprave in zgoščenke sprva žafransko drage, si jih bo večina ljubiteljev filmskih posnetkov lahko privoščila šele čez dve ali celo tri leta.

Vas zanima več iz te teme?
blu-ray predvajalniki

Prijavi napako v članku