Računalništvo, telefonija
09.02.2011 14:09
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tretjina računalničarjev se priklaplja na nezaščiteno sosedovo omrežje

Je vaše brezžično omrežje dobro zaščiteno?
Je vaše brezžično omrežje dobro zaščiteno?

Brezžična omrežja postajajo med računalničarji vse bolj priljubljena. Ker jih ima veliko izmed njih le osnovna računalniška znanja, je vse več brezžičnih omrežij kakopak nezaščitenih. To seveda s pridom izkoriščajo predvsem sosedje. To je pokazala raziskava, ki jo je za organizacijo Wi-Fi Alliance pripravilo podjetje Wakefield Research.

Glede na opravljeno raziskavo naj bi nezaščiteno sosedovo brezžično omrežje uporabljala kar tretjina spletnih deskarjev. V anketi je skupno sodelovalo 1.054 Američanov. Med njimi je dobrih 32 odstotkov računalničarjev priznalo, da je že uporabljalo nezaščiteno brezžično omrežje, in to kljub temu, da so vedeli, da to ni javno. V primerjavi z letom 2009 se je odstotek tistih, ki uporabljajo nezaščitena brezžična omrežja, skoraj podvojil. Glavni razlog za to se dejansko skriva v vse večjem številu naprav (predvsem prenosnikov in mobilnikov), ki so opremljene z vmesnikom Wi-Fi.

Ker nezaščitena brezžična omrežja lahko uporabijo celo nepridipravi za izvajanje kriminalnih dejanj, ga velja zaščiti. Prva stvar, ki jo je pametno storiti, je zamenjati privzeto upravljavsko geslo na usmerniku z drugim, primerno kakovostnim geslom (dolžine vsaj osem znakov). Naslednji korak je zamenjava imena brezžičnega omrežja (SSID) s poljubnim drugim imenom. Poleg tega še onemogočimo oddajanje SSID med delovanjem usmernika. Na koncu poskrbimo še za šifriranje podatkov, ki se pretakajo po omrežju. V ta namen lahko uporabimo šifrirna mehanizma WPA in WPA2. V primeru dvomov glede zaščite brezžičnega omrežja se lahko za pomoč obrnete kar na uporabnike Foruma Računalniških novic (http://goo.gl/iLhSt).


Prijavi napako v članku