Računalništvo, telefonija
24.05.2019 07:12

Deli z drugimi:

Share

Trendi informacijske tehnologije in podatkovnih centrov v letu 2019

.. Spoznajte pet trendov, povezanih s spletnim računalništvom in industrijo spletnih podatkovnih centrov v oblaku, ki bi jih morali vodje IT oddelkov dodati na dnevni red v letu 2019 ..
Trendi informacijske tehnologije in podatkovnih centrov v letu 2019
Trendi informacijske tehnologije in podatkovnih centrov v letu 2019

Podatkovni centri z večjo zmogljivostjo za nadzor AI

Brez pomožnih sistemov za umetno inteligenco (AI) strokovnjaki za IT podatkovne centre kmalu ne bodo mogli več upravljati z velikimi in kompleksnimi informacijskimi sistemi na varen način. Po podatkih mednarodne analitske hiše IDC bo polovica komponent v velikih podatkovnih centrih že vključevala integrirane funkcije AI in bo do leta 2022 delovala popolnoma samostojno.

Za podporo tega razvoja bodo morali upravljavci IT sistemov uporabiti predvidljive analize in programiranje strojev za izboljšanje delovanja IT sistemov.

Obdelava ogromne količine podatkov v realnem času

5G mobilno komunikacijsko omrežje bo v Nemčiji pričakovano vzpostavljeno v drugi polovici leta 2019. Zaradi številnih zahtev prenosa za 5G je nujno potrebna razširitev infrastrukture mobilnih komunikacij z robnimi podatkovnimi centri. Poleg tega bo 5G povečal količino podatkov, ki jih morajo omrežni operaterji in druga podjetja obdelovati. Z decentralizacijo IT infrastrukture z robnimi podatkovnimi centri se lahko podatki obdelajo že pri viru nastanka.

Zato bi morala podjetja zdaj proučevati, kako lahko v naslednjem letu ali dveh razširijo svoje informacijske zmogljivosti in oceniti robne koncepte s tem ciljem. Splošni trend v smeri standardizacije je še en ključni dejavnik pri doseganju hitrega časa vzpostavitve in razširljivosti, ki ga tržišče zahteva od rešitev podatkovnih centrov.

Prednosti podatkovnih centrov za hiperpovezave

V Nemčiji še vedno narašča sprejemanje spletnih podatkovnih centrov v oblaku. Pionirji na tem področju so predstavniki strojne industrije in načrtovalci obratov. Po podatkih portala Bitkom vsako drugo podjetje v tem sektorju že uporablja spletne podatkovne centre v oblaku. Hkrati se globalno povečujejo naložbe v podatkovne centre s hiperpovezavami, kar kaže na nadaljnje širjenje spletnih podatkovnih centrov v oblaku kot operativnih modelov.

Zato podjetje Rittal priporoča, da upravljalci IT sistemov v letu 2019 določijo potrebno ravnotežje med robnimi ali običajnimi podatkovnimi centri in viri v spletnih podatkovnih centrih v oblaku v skladu s korporativno strategijo za optimalno podporo gostovanja aplikacij in visoko razpoložljivost.

Tehnologije za večjo energetsko učinkovitost

Poleg visoke razpoložljivosti je energetska učinkovitost drugo najpomembnejše vprašanje pri upravljanju podatkovnega centra. Po podatkih inštituta Borderstep Institute se je energetska učinkovitost novih podatkovnih centrov v zadnjem desetletju izboljšala za približno 60 odstotkov. Hkrati pa potrebe po energiji še naprej naraščajo, saj se povečujejo tudi IT zmogljivosti.

Za upravljalce podatkovnih centrov bi morala biti energetska optimizacija celotnega podatkovnega centra v prihodnjem letu glavna prednostna naloga. Na primer hibridne hladilne enote, ki združujejo prosto hlajenje in hlajenje s hladilnim sredstvom, ponujajo nove pristope k optimizaciji stroškov.

Prednost lokacije nordijskih držav in manjši stroški

Nordijska regija je zdaj postala privlačna lokacija za ponudnike spletnih podatkovnih centrov v oblaku in kolokacij. Danska, Finska, Islandija, Norveška in Švedska ponujajo obnovljive vire energije, ugodno podnebje za podatkovne centre, zelo dobre internetne povezave ter visoko stopnjo politične in gospodarske stabilnosti.

Ko razmišljajo o načrtovanju projektov spletnih podatkovnih centrov v oblaku, morajo tudi IT upravljalci upoštevati alternative v nordijski regiji. Rittal je strateški in tehnološki partner norveškega podjetja Lefdal Mine Datacenter (LMD). Električna energija LMD se v celoti proizvede iz obnovljivih virov, hladilni sistem pa za delovanje uporablja lokalno morsko vodo.

Več informacij vam nudijo v podjetju Rittal in na spletni strani www.rittal.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem RITTAL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri RITTAL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem RITTAL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več