Računalništvo, telefonija
14.11.2011 06:09
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Totalitarističen nadzor slovenskih uporabnikov interneta

Želi država s spremembo zakonodaje le napolniti osiromašen državni mošnjiček?
Želi država s spremembo zakonodaje le napolniti osiromašen državni mošnjiček?

Vsi računalničarji že nestrpno pričakujemo predčasne volitve, saj je slovenska vlada ponovno izgubila kompas razuma. Tokrat so dar razsodnosti izgubili uslužbenci ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Ti so namreč predlagali spremembo 149. člena Zakona o elektronskih komunikacijah, ki nas po mnenju mnogih vrača v dobo totalitarizma. Tu namreč gre za poskus nerazumnega in nesorazmernega nadzora uporabnikov svetovnega spleta.

Če bo predlog spremembe 149. člena Zakona o elektronskih komunikacijah sprejet, potem se nam ne obeta nič dobrega. Ponudniki dostopa do interneta bi namreč morali od njihovih naročnikov hraniti naročniško številko in druge elemente oštevilčenja, ki se uporabljajo za vzpostavitev zveze do naročnika ter dodeljene naslove internetnega protokola, ki jih je izvajalec storitev dodelil naročniku ter datum in čas vsakokratne dodelitve. Z drugimi besedami povedano to pomeni, da bo moral ponudnik, poleg prometnih podatkov, hraniti še podatke o naročnikih, dodeljenih IP naslovih in času povezovanja.

Predlog spremembe 149. člena Zakona o elektronskih komunikacijah od ponudnikov dostopa do svetovnega spleta zahteva še, da ti hranijo vse zbrane podatke o naročnikih še leto dni za tem, ko izstavitvijo zadnji račun za opravljene storitve. Najhuje pri vsem tem je to, da bodo ti podatki dosegljivi organom pregona tudi brez odredba sodišča. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je celo prepričano, da sodna veja oblasti predstavlja zgolj oviro pri učinkovitem pregonu domnevnih kršiteljev zakonov. Še dobro, da se imamo za demokratično in pravno državo. Na papirju morda že, v praksi pa je zgodba povsem drugače.


Prijavi napako v članku