25.10.2010 10:36

Deli z drugimi:

Share

Tiskalniki, neposredno priključeni na splet

Si predstavljate, da uživate na plaži v okviru težko pričakovanega dopusta in s pomočjo svoje mobilne naprave berete članek na temo, ki je v zadnjem času močno pritegnila vašo pozornost? Članek je tako zanimiv, da bi ga radi natisnili in shranili v papirnati obliki. Hmm, kaj pa sedaj, porečete? Še včeraj ste morali za uslugo prositi svojega znanca, ki ni imel take sreče kot vi in je doma namakal precej izsušeno zemljo na svojem vrtu. Nič več, kmalu boste lahko s pomočjo tehnologije ePrint s katerekoli lokacije natisnili dokument na vaš domači tiskalnik. Pogoj je le dostop do spleta, kar pa danes ni več redkost, mar ne?
Tiskalniki, neposredno priključeni na splet
Tiskalniki, neposredno priključeni na splet

Tehnologijo, ki vam to omogoča, je nedavno predstavil največji proizvajalec tiskalniških naprav, podjetje Hewlett-Packard. Gre za novo kategorijo spletnih tiskalniških rešitev ePrint, ki so prilagojene računalništvu v oblaku in uporabnikom omogočajo, da s katerekoli lokacije tiskajo na ePrint podrte tiskalniške naprave. Ena izmed funkcionalnosti HP ePrint platforme je, da uporabniki vsebino, preden jo želijo natisniti, shranijo v oblaku ali pa jo uporabijo v vse številčnejših spletnih aplikacijah. Možno je tudi vzpostaviti samodejna pravila za tisk vnaprej opredeljenih vsebin v vnaprej določenih intervalih, kot so recimo časopisne novice. Recimo, da bi nekdo želel ob jutranji kavi preleteti novice s področij, ki ga zanimajo in jih želi ob tej priložnosti imeti v papirnati obliki, ni pa naročen na časopis. S tehnologijo ePrint bo to možno. Pri HP-ju računajo, da bo v prihodnje vse več medijskih hiš, revij in časopisov, ki bodo podpirala platformo ePrint in omogočala tovrstne storitve. Vse te funkcionalnosti bodo uporabniki lahko definirali s pomočjo spletnega portala ePrintCenter, ki jim bo omogočal tudi spremljanje statusa njihovega tiskalnika, pregled nad zgodovino tiskalniških opravil, dodajanje ali odstranjevanje aplikacij in druge nastavitve.

Platformo ePrint bo podpirala serija novih HP-jevih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav za domačo in poslovno uporabo, ki bodo kot prve podpirale komunikacijo z Googlovim oblakom brez potrebe po priključitvi na lokalni računalnik (proxy). Na ta način bodo lahko uporabniki neposredno dostopali do aplikacij kot so Google Docs, Photos in Calendar kar prek svojega tiskalnika. Na voljo bo tudi množica zanimivih, posebej pripravljenih aplikacij partnerskih podjetij in medijskih hiš, ki bodo podpirale novo platformo kot so Yahoo!, msnbc.com, Facebook, Live Nation, Crayola, Reuters, DocStoc in Picasa. Aplikacije bodo dostopne tudi prek katerekoli mobilne naprave, pa naj bo to prenosni računalnik, pametni telefon, tablični računalnik ali »netbook«. Vsaka HP ePrint tiskalniška naprava bo imela svoj elektronski naslov, ki omogoča pošiljanje dokumentov, namenjenih za tisk na podoben način, kot če bi poslali običajno elektronsko pošto. Na ta način bodo med drugim lahko tiskalniške naprave neposredno prejemale datoteke formatov Microsoft Office pisarniškega paketa, Adobe in JPEG.

HP ePrint: če lahko nekaj pošljete po elektronski pošti, lahko to tudi natisnete

Pa si oglejmo nekaj primerov, kjer nam nova ePrint platforma lahko koristi, oziroma nas naredi bolj produktivne. Recimo, da vam vaš sodelavec, ki je z vlakom na službeni poti v tujino, pripravi pomembno poročilo in vam ga neposredno natisne kar pri stranki, ki ima ePrint podprto tiskalniško napravo in kjer ste trenutno na sestanku? Vam to v določenih primerih ne bi olajšalo dela, impresioniralo vaše stranke in izboljšalo izhodiščno pozicijo za pridobitev posla? V poslovnem smislu lahko tovrstne rešitve pomenijo izboljšanje skupinskega dela zaposlenih in predstavljajo pomemben člen pri poenotenih komunikacijah. Malo manj posloven, pa zato nič manj nazoren je naslednji primer. Recimo, da vam vaša ljubka hči, ki je na počitnicah pri starih starših, nariše risbico in vam jo želi čimprej pokazati in vas razveseliti. Zakaj vam je ne bi natisnila kar na vašem domačem barvnem tiskalniku, 30 km stran? Vam ob tem ne bi zaigralo srce?

NA HP-jevo predstavitev ePrint platforme so se že odzvali analitiki podjetja IDC, ki so načrte označili kot inovativne, vendar pa hkrati opozarjajo, da se bodo morali pri HP-ju potruditi, da bi privabili dovolj samostojnih razvijalcev in partnerskih podjetij, ki bodo pripravili kreativne aplikacije za uporabo novih funkcionalnosti. Kako bodo novost sprejeli uporabniki, bo pokazal čas, nesporno pa je, da se bodo tudi tiskalniške naprave v prihodnje povezovale s spletom.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Atr, d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Atr, d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Atr, d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku