Računalništvo, telefonija
01.07.2012 02:30
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tipkanje z možgani

Kmalu za pisanje besedila ne bomo več potrebovali računalniških perifernih enot!
Kmalu za pisanje besedila ne bomo več potrebovali računalniških perifernih enot!

Znanstveniki v zadnjem času posvečajo veliko pozornosti predvsem napravam, ki jih je mogoče krmiliti z mislimi. Ker so današnje računalniške periferne enote zastarele in neučinkovite, razvoj poteka tudi v smeri, da bi njihovo vlogo kmalu prevzeli možgani. Trenutno so temu najbližje raziskovalci z maastrichtske univerze za psihologijo (Maastricht Faculty of Psychology) in oddelka za nevroznanost Neurocognition (Neuroscience Department of Neurocognition). Ti so namreč zasnovali prvo napravo na svetu, ki ljudem omogoča pisanje besed in stavkov po principu črka za črko in to zgolj z mislimi. Vse se odvija v realnem času in to brez premikanja mišic ali govorjenja besed.

Delovanje naprave za »branje« misli je enostavnejše kot zgleda na prvi pogled. Naprava namreč koristi prednosti »bralnika« magnetnih resonanc. Ta v možganih analizira njihove hemodinamske odzive oziroma gibanje krvi v sivih celicah. Ker misel na določeno črko v možganih povzroči različne hemodinamske odzive, lahko računalnik prepozna črko, ki jo ima uporabnik v mislih. Računalnik ima za to na voljo še kompleksen algoritem. Ker prepoznavanje črk z bralnikom magnetnih resonanc poteka relativno počasi, novost še ni primerna za vsakdanjo uporabo.

Da pri novem sistemu za branje misli ne gre zgolj za muho enodnevnico, nakazuje patent, ki sta ga pred kratim vložila maastrichtska univerza za psihologijo in oddelek za nevroznanost Neurocognition. ki sta dejansko patentirala napravo, kjer oseba gleda črke na zaslonu, na njih pomisli in te se samodejno »pretvorijo« v računalniški zapis. Čeprav pisanje teksta z branjem misli ne poteka tako hitro kot pisanje s prsti, je bil tu nedvomno dosežen ogromen napredek na področju vmesnikov, ki človeške možgane povezujejo z računalnikom. Naprava ima nedvomno velik potencial, da bi v daljni prihodnosti lahko dramatično spremenila način interakcije človeka s tehnologijo.


Prijavi napako v članku