Aplikacije in dodatni programi
18.09.2023 09:10
Posodobljeno 2 dneva nazaj.

Deli z drugimi:

Share

TikTok doletela rekordna kazen v višini 345 milijonov evrov

Image by antonbe from Pixabay
Image by antonbe from Pixabay

TikTok je bil kaznovan s 345 milijoni evrov zaradi kršenja zakonov o zasebnosti v zvezi z obdelavo osebnih podatkov otrok v Evropski uniji.

Kitajska platforma za kratke videoposnetke, ki je v preteklih letih hitro pridobila priljubljenost med najstniki po vsem svetu, je med 31. julijem 2020 in 31. decembrom 2020 kršila več pravil EU o zasebnosti, je v izjavi sporočila irska komisija za varstvo podatkov. To je prvič, da je ByteDanceov TikTok na tak način opomnila DPC (irska komisije za varstvo podatkov), ki je glavni regulator v EU za mnoga vodilna tehnološka podjetja.

Tiskovni predstavnik TikToka je dejal, da se ne strinjajo z odločitvijo, zlasti z višino kazni, in da večina kritik ni več relevantna zaradi ukrepov, ki so jih uvedli, preden se je preiskava septembra 2021 začela.

DPC je povedal, da so bili med kršitvami TikToka v letu 2020 računi uporabnikov, mlajših od 16 let, privzeto nastavljeni na “javno” in da TikTok tudi ni preveril, ali je uporabnik dejansko starš ali skrbnik mladoletnega uporabnika, ko je bil povezan prek funkcije “družinsko povezovanje”. TikTok je novembra 2020 dodal strožje nadzorne ukrepe za družinsko povezovanje in januarja 2021 spremenil privzete nastavitve za vse registrirane uporabnike, mlajše od 16 let – na “zasebno”.

Dejali so, da načrtujejo dodatne posodobitve svojih protokolov o zasebnosti, da bo razlika med javnimi in zasebnimi računi jasnejša. Posodobitev je načrtovana za prihodnji mesec. DPC je dal TikToku sicer tri mesece časa, da prilagodi svoje politike obdelave podatkov, prioritetno pa tiste, kjer so zaznali hude kršitve.

Irska komisija ima zoper TikTok odprto še eno preiskavo, v kateri preiskuje, ali je prenos podatkov na Kitajsko sporen oziroma neskladen z evropsko zakonodajo. Po splošni uredbi EU o varstvu podatkov (GDPR), uvedeni leta 2018, lahko glavni regulator kateremukoli podjetju naloži kazen do 4 % globalnega prihodka podjetja.

DPC je z velikimi kaznimi udaril tudi druge tehnološke velikane, vključno s skupno 2,5 milijarde evrov visoko kaznijo za podjetje Meta (prej Facebook).


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Družbena omrežja

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več