Namizni računalniki
20.03.2013 08:27

Deli z drugimi:

Share

THX toži Apple zaradi tankih zvočnikov

Podjetje TXH je Apple obtožilo nelegalne uporabe njihovega patenta za konfiguracijo in sistem zvočnikov z ozkim profilom v pametnem mobilnem telefonu iPhone in osebnem računalniku iMac. O patentnem sporu med podjetjema naj bi pristojno ameriško sodišče odločilo še letos.
Strokovnjaki so prepričani, da bo v patentnem sporu tokrat krajšo potegnilo podjetje Apple.
Strokovnjaki so prepričani, da bo v patentnem sporu tokrat krajšo potegnilo podjetje Apple.

Pri Applu so tožbe zaradi domnevnih kršitev takšnih in drugačnih registriranih patentov postale že nekaj povsem običajnega, občasno pa se zgodi, da se mora to braniti pred obtožbami drugih podjetij. Tokrat ga je pred sodišče pripeljalo podjetje THX, in sicer zaradi kršitve patenta za konfiguracijo in sistem zvočnikov z ozkim profilom (ang. Narrow profile speaker configurations and systems) iz leta 2008. Podjetje iz Cupertina naj bi omejeni patent kršilo tako pri pripravi pametnega mobilnega telefona iPhone kot računalnika iMac.

Podjetje THX v tožbi od Appla zahteva denarno odškodnino za uporabo patenta oziroma delež od vsakega prodanega izdelka, ki je opremljen z njihovo patentirano tehnologijo za zvočnike z ozkim profilom. Tu dejansko gre za sistem, kjer zvočnik, vgrajen v notranjost naprave, zvok »oddaja« po »kanalih« vse do zunanjega sveta, pri čemer se lahko tu sočasno uporablja tudi po več zvočnikov. Apple je ta patent poskušal sicer registrirati leta 2010, vendar mu ga ameriški patentni urad (Patent and Trademark Office) zaradi sorodnosti s patentom podjetja THX ni podelil.

Vas zanima več iz te teme?
Apple računalniki

Prijavi napako v članku