Programska oprema
14.12.2006 10:34

Deli z drugimi:

Share

thinkcompensator

V današnjem času je konkurenca v avtomobilski industriji zelo velika. Zato morajo biti življenjski cikli izdelka majhni in prihod izdelka na trg zelo hiter. Tak način proizvodnje vodi do povečanega števila avtomobilskih izdelkov na tržišče. Poleg tega kupci zahtevajo avtomobile, ki so lahki in imajo manjšo porabo goriva. Da bi dosegli zahtevano, uporabljamo boljše materiale; kot so zlitine aluminija ter visokokakovostnega jekla v kombinaciji z bolj kompleksnimi izdelki.

thinkcompensator je bil razvit za naslednje generacije CAD sistema podjetja think3, thinkiD DesignXpressionsTM. Razvijalci so držali obljubo »Target-Driven Design« in s tem sistemom predstavili čisto nov način konstruiranja, kjer ima konstruktor večjo svobodo ter ni odvisen od tehnoloških omejitev. Target-Driven Design tehnologija nam omogoča potrjevanje končnih točk, krivulj, itd. Konstruktor se tako osredotoči samo na obliko izdelka, ki jo nato avtomatsko transformira v tehnološki model, na katerem naredi potrebne analize ter naredi dokumentacijo za končno proizvodnjo.

Global Shape Modelnig (GSM3) DesignXpressions, ki ga je podjetje think3 razvilo leta 2001, omogoča konstruktorjem hitrejše iteracije (ponvaljanje) in neomejeno kreativnost pri oblikovanju izdelka. Z uporabo GSM tehnologije je bil razvit tudi thinkcompesator z namenom, da reši specifične proizvodne probleme.

Toda med procesom proizvodnje se lahko pojavijo problemi in napake, na primer; pri brizganju plastike se bo izdelek skrčil in zvil glede na to kako plastika reagira na visoke temperature in nato na hlajenje. Konstruktorji poizkušajo predvidevati faktor skrčka/krivljenja. Naslednji primer je »springback« kar pomeni, da se material vrne v normalni položaj iz nekega prisilnega položaja, ki se pojavlja pri krivljenju pločevine.

Kako deluje?
S thinkcompesator-jem lahko uvozimo datoteke drugih CAD programov kot so CATIA V4 in V5, UG. Po analizi končnih elementov (FEA) pojava »springback«, thinkcompesator primerja CAD model z rezultatom analize. Če ti dve obliki nista skladni se izračuna nadomestek. Na osnovi tega naredi nov CAD model. GSM tehnologija nam tako avtomatsko naredi nove površine na osnovi izračunanega nadomestka. Kvaliteta in topologija začetne in končne površine sta identični (razred A površin).

Ne gre za vzvratno inženirstvo. V avtomobilski industriji lahko inženirji porabijo mesece za definicijo razreda A površin za nov avto. Think3 se je odločil, da se izogne vzvratnemu inženirstvu, ki lahko vodi k popačenju kvalitete končnih površin. Thinkcompensator izračuna nadomestek pojava »springback« (ali drugačne deformacije kot npr. pri skrčevanju oz upogibanju). Glede na to, da je izračun za en cikel zelo hiter, lahko cikel ponovimo s katerikolim FEM programom na tržišču.

Bistvena prednost te tehnologije je v tem, da je površinski CAD model narejen avtomatsko in vsebuje enako strukturo površin (topologija) kot originalni model. To omogoča standardizacijo in ponovljivost procesa. Izvozni podatek je kompatibilen z BREP modelatorji teles, ki vsebuje celotnost vseh površin. Vsa analizna orodja (pregled kvalitete, pregled razdalje, prikaz/popravljanje premikov, barvne sheme) so vključene v sam thinkcompesator. Model se lahko po končani obdelavi procesa uporabi v proizvodnji. V primerjavi z običajnim postopkom, lahko na ta način privarčujemo ogromno časa.

Thinkcompensator pomaga avtomatizirati in standardizirati razvojni cikel izdelka. Z optimizirano simulacijo z uporabo thinkcompensatorj-a zmanjšamo število fizičnih prototipov, ki so običajno potrebni za proces. Razvojni stroški se zmanjšajo in čas prihoda izdelka na trg se občutno zmanjša.

Jedro thinkcompensator-ja lahko prilagodimo na standardni API-COM vmesnik. Uporabniki lahko uporabijo thinkcompensator za ostale procese, kot so skrčki in krivljenje.


Prijavi napako v članku