Grafične kartice
29.12.2009 13:02

Deli z drugimi:

Share

Težave za grafične kartice Sapphire 5770 Vapor-X

Ekstremno zmogljiva Sapphire Radeon HD 5870 Vapor-X.
Ekstremno zmogljiva Sapphire Radeon HD 5870 Vapor-X.

Podjetje Sapphire je pred kratkim ponudilo v prodajo grafično kartico Radeon HD 5770 Vapor-X, ki je opremljena s hladilnim sistemom, kateri omogoča mnogo tišje delovanje in veliko bolj učinkovito hlajenje od konkurenčnih rešitev. Kljub temu nekateri računalničarji nad kartico niso bili navdušeni, saj so odkrili, da za preračunavanje grafičnih oblik uporablja kar 80 združenih procesorjev manj, kot je bilo navedeno v specifikacijah.

Glavni krivec za to je bila strojna koda BIOS z oznako 12.014.000.004, ki je bila na grafične kartice Sapphire Radeon HD 5770 Vapor-X nameščena tretjega decembra letos. Omenjena strojna koda sicer ohranja privzete vrednosti kar se tiče frekvence delovanja grafičnega jedra in pomnilnika, vendar »onesposobi« kar 80 združenih procesorjev od skupno 800. Podjetje Sapphire je napako že priznalo in v izjavi za javnost zatrdilo, da jo lahko računalničarji odpravijo z namestitvijo nove različice strojne kode BIOS, ki je na voljo na spletnem naslovu http://www.sapphiretech.com/.

Da bi lahko preverili, ali naša grafična kartica Sapphire Radeon HD 5770 Vapor-X za preračunavanje grafičnih oblik uporablja vseh 800 združenih procesorjev, pa potrebujemo programsko opremo GPU-Z, ki je na voljo prenos na spletnem naslovu http://www.techpowerup.com/gpuz/. V kolikor vam bo programska oprema GPU-Z pokazala, da imate »aktivnih« le 720 združenih procesorjev, potem bo potrebno namestiti novo različico strojne kode BIOS.


Prijavi napako v članku