Računalništvo, telefonija
Tablični računalniki
Triki in nasveti
21.05.2024 14:45
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test Xiaomi Pad 6S Pro – strojno dovršena, napake so površinske

Tablični računalniki so ujeti v nekakšnem krču. Vse bolj proizvajalci spodbujajo, da jih sparimo s tipkovnico in po možnosti še s pisalom. A ne bi bilo potem bolje raje kupiti kar prenosnik?
Je to tablica, ki bi jo z veseljem kupil?
Je to tablica, ki bi jo z veseljem kupil?

To sem želel testirati s tablico Xiaomi Pad 6S Pro. Pri meni se je zadržala slaba dva tedna in poizkusil sem najti vse načine, kako bi jo lahko uporabljal in kako bi jo uporabljali drugi. Prva asociacija so filmi in serije, morda še branje, potem mi je pa nekako zmanjkalo idej oziroma so se mi za druge naloge bolj dopadle druge naprave (računalnik ali telefon).

PrednostiSlabosti
Dobra zmogljivostTipkovnica in pisalo sta nujna za zahtevne uporabnike
Dober, hiter in jasen zaslonKonkretna teža
Zelo dobra baterija in hitro 120-W polnjenje»Le« LCD zaslon
Klasična, ampak mična oblika 
Konkurenčna cena 
Razmeroma dobri zvočniki 

Xiaomi Pad 6S Pro cena v Sloveniji?

  • Xiaomi Pad 6S Pro 8GB/256GB: 699 € + brezplačno darilo Xiaomi Buds 3 do 31. 5. 2024

Pisalo Focus Pen je dodatnih 99 €, enako tudi tipkovnica.

Xiaomi Pad 6S Pro – užitek za uporabljati, res težko najdeš napake

V sivo-srebrni kombinaciji (druge ni na voljo) se mi Xiaomijeva najnovejša domislica kar dopade. Žal druge barvne kombinacije ni na voljo. Tehta kar zajetnih 590 g, tipkovnica doda še pol kilograma, pisalo, ki se magnetno pritrdi na vrhnji rob, pa nekoliko razširi še dimenzije. Z vsemi dodatki je ne bi opisal kot kompaktno, v samostojni obliki pa je veliko bolj znosna. Ni tako tanka (6,26 mm) kot najnovejši iPad (5,3 mm), je pa zaradi tega nedvomno bolj robustna in prvi padec ali udarec zanjo ne bo usoden.

V diagonalo meri 12,4 palcev (31,49 cm), zopet kar poštena velikost, še posebej za tablico. Ko jo prvič primeš v roke, te kar preseneti in se moraš navaditi, da je ne smeš imeti tako blizu obraza kot na primer telefon. Na začetku mi je bila velikost bolj v napoto kot prednost, čeprav imam vedno raje večje zaslone. Kasneje ko sem začel raziskovati različne načine uporabe, pa mi je velikost postala pomembna prednost.

Zadaj je ogrodje kamer sposojen od telefonov Xiaomi 14, niso pa si sposodili tudi enake kakovosti. Glavna kamera (50 MP) lahko na dobri svetlobi naredi presenetljivo kakovostne fotografije, v notranjih prostorih kakovost pade, dodatno pa ponoči. Sprednja kamera je dovolj dobra za občasne selfije in veliko boljša za video klice od povprečnih kamer, ki jih uporabljamo na računalnikih.

Edino kar me zmoti na videzu, so debelejši črni robovi okoli drugače dobrega zaslona. Resda je panela LCD in ne OLED, kar pomeni, da pogrešam tiste dinamične barve in odlične kontraste, ampak je tudi LCD panela dobro barvno ustrojena. Svetilnost (700 nit) je solidna in zadošča za uporabo na zmerni ali tudi malo bolj intenzivni svetlobi. Ne smem pozabiti tudi na 144-Hz osveževanje, zaradi katerega tablica deluje zelo gladko in odzivno.

Tudi zvočnike lahko do neke mere pohvalim. Vgrajenih je kar 6, ki so razmeroma glasni in ne postanejo kričeči ob najvišji glasnosti. Čeprav nerad uporabljam zvočnike, ker s tem motim druge okoli sebe, in ker so skoraj vsake vsaj malo spodobne slušalke boljše, bi bil z njimi zadovoljen, kadar bi jih potreboval. Na voljo je tudi podpora za Dolby Atmos.

S to strojno opremo lahko delaš marsikaj

Nisem še opazil tablice z najnovejšim čipom Snapdragon 8 Gen 3. Mislim, da jo bosta prva pripravila OnePlus in Oppo, kmalu pa lahko pričakujemo, da bo tudi Samsung nadgradil svojo družino tablic. Do takrat pa ima Xiaomi Pad 6S pro najboljši čip, ki je na voljo tablicam, Snapdragon 8 Gen 2. Testiral sem ga enako kot pri telefonih, najprej z »benchmarki«, nato s klasičnim mobilnim igram (Genshin Impact, Honkai: Star Rail) in nato še z emulatorji, kjer sem upal, da bo tako kot pri preklopnih telefonih večji zaslon pomembna prednost.

Pri vseh se je pričakovano dobro izkazal. Za zmogljivost sem vedel, da jo je dovolj, da poganja vse naštete igre. Na emulatorjih sem ga preizkusil pri igranju Switch igre Mario Odyssey in Pokemon Shield, zagnal sem tudi PS2 igro Dragon Quest VIII. Pri igranju Switch igre je marsikaj odvisno od optimizacije emulatorja in tudi od gonilnikov po meri, ki jih moraš dodatno namestiti, ampak ker sem tega že vešč, sem uspel iz čipa potegniti vse, kar zmore. Še bolj od gladkega igranja zelo zahtevnih iger, me je presenetilo, kako dobro tablica odvaja toploto.

TESTI

Seveda se je segrela, ampak še zdaleč ne toliko kot sem tega vajen. Zagotovo pomaga večja velikost, ker se lahko toplota lažje porazgubi, vseeno pa so očitno pri Xiaomiju vgradili kar dodelan hladilni sistem. Tudi na ekstremnih sintetičnih testih je zmogljivost padla le za slabih 10 %, običajno pri telefonih lahko pade tudi za 40 %.

Glede na to, da zmore vse to, je nekako jasno, da mu tudi drugje ne bo zmanjkalo sape. Moja običajna raba zajema še sočasno uporabo več aplikacij in pa seveda imam v Chromu odprto več ducat zavihkov. Brez težav za Xiaomi tablico, vseeno pa bi si želel dodaten model z 12 GB RAM-a, bolj kot preventivo, ker aplikacije vsako leto zahtevajo več virov.

Večji zaslon pa mi je bil pri igrah večinoma v napoto. Pri bolj resnih igrah je zaslon na dotik že tako neroden za uporabo, pri 12 palcih pa je upravljanje z gumbi na zaslonu še toliko bolj nevšečno. Imam krmilnik, ki pa je namenjen telefonom, zato mi ni bil v pomoč. Če bi imel takšnega, ki se povezuje prek Bluetootha, bi morda spremenil svoje mnenje. Tudi skoraj 600 gramov pri daljšem igranju ni zanemarljivo. Če igraš tako igro, kjer tablice ne moreš položiti na ravno površino, je težko igrati več kot 30 minut.

Tudi pri prostoru bi si želel, da bi bilo na voljo 512 GB, bi se pa znašel tudi s »samo« 256 GB. Pogon je standard UFS 4.0, kar pomeni, da so na voljo najhitrejše hitrosti branja in zapisovanja.

Baterija (10.000 mAh) je tudi nadpovprečna. Brez težav mi je ob zmerni rabi zdržala do konca dneva. Ko ji je zmanjkalo energije, sem ji lahko po zaslugi 120-W polnjenja v dobrih pol urah napolnil rezervoar. 

Strojno je res izpopolnjena in ji res ne morem nič očitati.

Za kaj sem jo sploh uporabljal?

Igre sem že omenil. Največ sem z njo brskal po spletu, se zadrževal na YouTubu in Redditu, večkrat oboje hkrati. 12-palčni zaslon pa mi je v tem primeru bil zelo dobrodošel. Na levo stran zaslona sem si postavil YouTube, na desno Reddit ali pa kakšen strip/mango in užival v dveh mojih najljubših opravilih. Ravno ta zmožnost večopravilnosti je zelo priročna. Ja, vse aplikacije niso prilagojene za tablični zaslon, ampak tudi ko niso, uporaba ni pretirano nevšečna.

Pohvalim lahko, kako si je Xiaomi zamislil delovni prostor. Lahko imaš klasični tablični pogled, ki je v bistvu le večji pogled, kot smo ga vajeni pri telefonih, na voljo je pa tudi postavitev delovne postaje, ki je dober približek, kar smo vajeni na računalnikih. V tem pogledu je na dnu orodna vrstica (podobno kot na Windows 11) s privzetimi aplikacijami (brskalnik, sporočila, kamera …) in tistimi, ki smo jih nazadnje uporabili.

Poleg tega, da lahko prosto razporejamo aplikacije po zaslonu, na voljo so še klasična plavajoča okna in hitrejši dostop s stranskimi meniji.

Tablica je bila čisto po mojem okusu tudi med branjem knjig, stripov … Čeprav sprva delujejo e-knjige nekoliko razvlečene po zaslonu, se na postavitev navadiš in ti je bolj pomembno, da na večjem zaslonu vidiš več vsebine. Še vedno bi za branje raje imel e-bralnik, še bolje pa kar preklopni telefon, ker imam potem vse v eni napravi.

Potem sem povezal tipkovnico in tudi začel uporabljati pisalo Focus Pen. S tem se tablica približa meji 1000 €, kar pa je že res poštena cena, čeprav obstajajo tudi take, ki se z lahkoto dvignejo nad tisočaka.

S tipkovnico je razumljivo občutek bolj računalniški. Uporabniška izkušnja ni tako dodelana, je pa vseeno marsikatera naloga hitrejša, na primer pisanje člankov, zapiskov, tudi iskanje po spletu je veliko hitrejše. Vgrajena je tudi sledilna ploščica, ki je kompaktna in kar odzivna. Tipkovnica se pritrdi z magnetom, hkrati pa deluje tudi kot zaščitni ovitek. Za kratek čas sem jo uporabil za igranje igre Genshin Impact, pa me ni prepričala. Ne zato, ker ne bi delala, ampak zato, ker nisem videl, da bi bila izkušnja občutno drugačna.

Pisalo se povezuje prek Bluetootha, shranimo pa ga lahko na vrh tablice z magnetom. Ni najbolj priročna hramba, ker ga med nošenjem lahko zelo hitro izgubiš. Pisalo ni lahko, vsaj v primerjavi z drugimi, kar pa mi je po svoje tudi všeč, saj je občutek tako vsaj meni bolj taktilen. Uporabite lahko samo Xiaomijevo pisalo, druga ne delujejo oziroma imajo omejeno funkcionalnost.

Na pisalu so trije gumbi za hiter zagon aplikacije Mi Canvas, za zajem zaslonskega posnetka, zadnji gumb (Spotlight) pa ima več funkcij:

  • Z daljšim pritiskom se na zaslonu pojavi rdeča pika, ki jo lahko uporabimo za predstavitvene namene. Za kaj drugega nisem našel idej.
  • Z enkratnim klikom lahko označujemo vsebino.
  • Lahko pa je tudi oddaljeni sprožilec za kamero, kot pri Galaxy S24 Ultra.

V vlogi navadnega pisala se dobro obnese. Ima 240-Hz hitrost vzorčenja, več kot 8192 nivojev občutljivosti, nizko zakasnitev (3 ms) in sposobnost takojšnje aktivacije, kar pomeni, da je tudi najmanjši pritisk zabeležen na zaslonu. Če radi ustvarjate, je ta nakup kar nujen in dodana vrednost. Ker nimam umetniške žilice, sem s pisalom bolj kracal po zaslonu, testiral odzivnost in ga uporabljal za brskanje namesto prsta in sledilne ploščice.

Če potegnem črto …

… je to nakup, ki ga lahko priporočam, čeprav bi vsaj v mojem gospodinjstvu večino časa stala v nekem kotu. Kot rečeno, je strojno dovršena, zmore vse, kar zmorejo najboljše tablice na trgu. Je privlačna, čeprav ne preveč kompaktna. Dodatka sta bolj ali manj kar nujna, če želite izkoristiti celoten potencial tablice, kar je tudi moj največji pomislek.

Moja težava je, da vse, kar zmore tablica, zmore tudi moj telefon in računalnik. Ne potrebujem še ene dodatne naprave, samo zaradi tega, ker bi na njej lahko bolj užival med branjem ali gledanjem YouTuba. Močno je odvisno, kako krvavo potrebujete tablico, glede na to, da imate v gospodinjstvu zagotovo vsaj en računalnik in telefon.

In to je po mojem mnenju tudi hiba vseh tablic. Tekmujejo z dvema kategorijama naprav in vse težje je prepričati uporabnike, da so tablice boljši nakup od računalnika in telefona.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Xiaomi 14 Xiaomi Pad 6S Pro


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več