Telefoni
21.02.2018 12:00

Deli z drugimi:

Share

Test protivirusnih programov za mobilne telefone

Telefoni so takoj za računalniki naprave, na katerih imamo največ podatkov, tozadevno vso našo digitalno podobo in tudi tu velja pravilo, da moramo za varnost v prvi vrsti poskrbeti sami.
Primerjava protivirusnih programov za pametne telefone
Primerjava protivirusnih programov za pametne telefone

Nedavno je podjetje Google iz svoje spletne trgovine odstranilo več kot 400.000 aplikacij, za katere uporabniki niso vedeli, da predstavljajo grožnjo napravi, kot njim, oziroma osebnim podatkom. Skoraj vsi ti programi na srečo sploh niso bili nameščeni, saj je Google odstranil skoraj vse (99%), preden bi lahko naredili kakršnokoli škodo.

Torej, zakaj sploh nepridipravi sploh želijo dostop do našega pametnega telefona? Iz najbolj preprostega razloga. Namreč, uporabniki imamo na pametnih telefonih že vse mogoče. Vse od datotek, do osebnih fotografij, pa do občutljivih podatkov, tudi gesel in številk kreditnih kartic, katere uporabniki shranjujejo kar v beležnice telefonov.

To nepridpravi izkoriščajo za krajo identitete, kar je poleg kraje bančnih podatkov eden izmed najbolj popularnih kriminalnih dejanj po svetu. Če pogledamo s širše perspektive, so pametni telefoni novi računalniki, saj zmorejo vse, kar zmorejo namizni in prenosni računalniki, uporabniki pa pri tem mislijo, da za pametne telefone ni groženj, oziroma še huje, da se to pač njim ne more zgoditi.

Kljub temu, da so na tržišču marsikatere aplikacije, ki nepridipravom onemogočajo dostop do naših občutljivih podatkov, je še zmeraj najboljša fizična zaščita, torej, da za svoj pametni telefon ustrezno poskrbimo, ga ne puščamo na javnih mestih, oziroma ga imamo vedno pod nadzorom, kot bi skrbeli za svojo osebno denarnico. Po varnosti, je na prvem mestu biometrična začita, kot je prepoznava obraza in prstni odtis. Torej, če to vaš pametni telefon ponuja, to le izkoristite.

Najbolj pomembno je tudi, da tako kot je mogoče vse naše bančne kartice preklicati kar na daljavo, s preprostim klicem na telefonsko številko (katero si mimogrede zapišite, če je še niste in si jo shranite), moramo poskrbeti tudi za izbris podatkov na pametnem telefonu, če se le-ta izgubi, oziroma nam ga ukradejo. To omogočajo tudi marsikatere aplikacije, s katerimi lahko na daljavo izbrišemo vse pomembne podatke, kot tudi, da s pomočjo GPSa najdemo/lociramo izgubljen telefon, ali pa aktiviramo kamero na telefonu, katera zajame trenutno dogajanje okoli naprave.

V primeru kraje, oziroma, že pred tem je pomembno, da si zapišemo IMEI številko, katera je večkrat vidna kar na samem pametnem telefonu, oziroma na nalepki. Ta omogoča organom pregona, da v primeru, da je telefon ukraden, hitrejše lociranje, kot tudi onemogočanje opravljanje storitev. Pomembno je tudi, da krajo prijavimo tudi svojemu mobilnemu operaterju, kateri bo našo telefonsko številko blokiral in s tem onemogočil nadaljno uporabo, oziroma še hujše, gromozanske stroške, saj se ukradeni telefoni uporabljajo večkrat v zlonamerne namene.

Najbolj pomembno je, da skribimo za svoj pametni telefon, tako, kot bi skrbeli za svoj računalnik, ali za svojo denarnico, saj še marsikateri uporabnik tudi varnosti na računalniku ne jemlje resno. Pomembno je tudi, da nameščamo varnostne popravke, takoj ko so ti na voljo, tako na pametnih telefonih, kot računalnikih in drugih pametnih napravah, katerih se marsikdaj sploh ne zavedamo, da jih imamo. Eden izmed takšnih primerov je pametna televizija.


Na žalost je pa pri operacijskem sistemu Android tako, da je posodobitev na najnovejšo programsko opremo, ne malokrat pogojena s nakupom novega telefona, saj proizvajalci preprosto prenehajo z vzdrževanjem programske opreme. Tudi najcenejši telefoni, ki so v prodaji, imajo nameščen najnovejši operacijski sistem, čeprav se nam večkrat čudno zdi, zakaj telefon, za katerega smo odšteli skoraj tisočaka ne prejema več posodobitev, medtem ko telefon za par sto evrov ima naložen najnovejši operacijski sistem.


Pomembno je tudi, da nameščamo le tiste aplikacije, ki jih nujno potrebujemo in nepotrebne sproti brišemo, s čimer sprostimo tako prostor na napravi, kot tudi, da preprečimo nepooblaščeno delitev naših osebnih podatkov. Pozorni moramo biti tudi pri nameščanju aplikacij izven spletne trgovine Google Play ali drugih spletnih trgovin, saj so lahko marsikatere aplikacije lahko okužene in povzročijo krajo podatkov. Pri tem je najhujše ravno to, da uporabnik tega ne opazi, oziroma vidi samo normalno delovanje aplikacije, v ozadju pa aplikacija nalaga naše osebne podatke na strežnike, ki so po navadi locirani na Kitajskem.


Če je protivirusni program, oziroma varnostne aplikacije sploh smiselne ali ne, sploh ni vprašanje, saj so v dan današnjem svetu vse prej kot pa nepotrebne.


Pri testiranju so se najbolje odrezali ESET, nato mu sledi BitDefender, G Data, Kaspersky, Lookout, McAfee, Avira, Avast, Norton AVG in 360 Mobile Security, v tem vrstnem redu.


Najpomembnejše pri vseh protivirusnih programih je to, da skrbijo za uporabnikovo zasebnost, ter so zmožne zaznave najnovejših nevarnosti, med katere sodijo škodljive kode, okužena spletna mesta in spletne strani, kot pa tudi omogočajo zaznavo aplikacij, katere ribarijo z našimi podatki, kar pomeni, da jih nevede posreduje tretjim uporabnikom.


Več informacij in primerjavo vsakega protivirusnega programa, pa lahko najdemo na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.


Prijavi napako v članku