Avtomoto
Življenjski slog
21.07.2022 12:12
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tesla prodala večino svojih Bitcoinov

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Tesla se ne pojavlja na naslovnicah samo zaradi električnih inovacij in delovnih praks, ampak tudi ko je govora o kriptovalutah.

Elon Musk je najbogatejši Zemljan na svetu. Njegov vpliv je mogoče čutiti na vseh gospodarskih področjih. Genialnost pa ni njegovo edino orodje. Besede in tviti, ki jih objavi šef Tesle, povzročajo številne premike na svetovnih trgih. Musk je bil v zadnjih letih eden največjih zagovornikov kriptovalut in spremne tehnologije blockchain. Svoje stališče glede kriptovalut je lansko leto podprl z nakupom kriptovalute Bitcoin v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev. Še prej pa je kupcem dovolil nakup Tesle e-avtomobilov z omenjeno valuto.

Svojo odločitev je kmalu razveljavil, saj je bil zaskrbljen glede energetskega vpliva kripto rudarjenja. Musk je vseeno vztrajal pri svojem kripto stališču in zatrdil, da ne bodo prodali svojega svežnja Bitcoinov. Svojo obljubo je sedaj prelomil.

Najbolj znani proizvajalec električnih avtomobilov je sporočil, da so prodali 75 % Bitcoinov, kar je podjetju naneslo približno 936 milijonov dolarjev. S prodajo bi konec leta 2021 zaslužili 2 milijardi dolarjev, ko je bila vrednost Bitcoina na vrhuncu 70.000 dolarjev.

Vrednost Bitcoina in ostalih kriptovalut pa je letos doživela strm padec. Samo Bitcoin je izgubil kar 50 % vrednosti, trenutno se giblje okoli 25.000 dolarjev.

Zakaj so se odločili za prodajo?

Musk pravi, da je prodaja izključno za izboljšanje denarnega položaja proizvajalca vozil na električni pogon in ne sprememba njegovega mnenja o kriptovalutah. Pred kratkim je kripto uporabnikom omogočil nakup Tesla e-avtomobilov z Dogecoin.

Tesla je drugo četrtletje 2022 končala nestabilno. V poročilu so razkrili padec dobička, predvsem na račun zaprtja tovarne v Šanghaju in proizvodnih izzivov v novih giga tovarnah. V primerjavi z rekordnih dobičkom v prvem četrtletju Tesla sedaj poroča o 32 % padcu oziroma »le« 2,26 milijarde čistega dobička.

Pred dobrim mesecem dni je Musk že namignil o »slabšem« poslovanju Tesle, po tem ko je dejal, da ima »slab občutek« glede svetovnega gospodarstva. Najavil je tudi odpuščanja – do 10 % zaposlenih.

Tesla nima imunitete. Tako kot vsako podjetje je tudi Tesla občutila posledice okrnjenih dobavnih verig in ostalih gospodarskih težav. V Šanghaju je bila Tesla na začetku četrtletja primorana za nekaj časa zapreti giga tovarno zaradi pandemskih ukrepov. Zaradi omejene dobave so v tem četrtletju dostavili 254.000 vozil, kar je 18 % manj kot v prejšnjem četrtletju. Odpustili so tudi 229 zaposlenih, ki so delali na tehnologiji za pomoč voznikom.

Težave za Muska se niso končale tukaj. Pred kratkim je bil vpleten v novo sago, tokrat z eno izmed največjih družbenih platform na svetu – Twitter. Po tem ko je najavil odstop od nakupa Twitterja, ga sedaj čaka sojenje v oktobru.

Zaradi celotnega dogajanja in negotovosti o delovanju Tesla tovarne v Šanghaju je bila prodaja Bitcoinov kot kaže nujna.

»Zadnji dve leti sta bili prava nočna mora motenj v dobavni verigi, ena za drugo, in ni še konec,« je razkril Musk v intervjuju. »Tega [prodaje] ne bi smeli jemati kot neko razsodbo Bitcoina,« je dejal Musk. »Nismo prodali nobenega od naših Dogecoinov.«

Prodaja Bitcoinov je takoj povzročila manjši padec najbolj znane kriptovalute.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Bitcoin Tesla Elon Musk


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AKTON d.o.o.

Dunajska cesta 9, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 29 00
Telekomunikacijske rešitve za vas! Slovensko podjetje Akton Communications je licencirani fiksni telekomunikacijski operater prisoten v Sloveniji in preko hčerinskih družb tudi ... Več

MintPOS, programska oprema, d.o.o.

Pot za Brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 81
Uspešna maloprodajna podjetja dnevno opravijo številne transakcije, včasih tudi na tisoče. Za obvladovanje takšnega obsega se morajo podjetja opremiti z orodji, tako strojnimi ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640