Računalništvo, telefonija
23.11.2012 06:07

Deli z drugimi:

Share

Terabajtni optični diski kmalu med nami

Inženirji podjetja FujiFilm so prepričani, da bodo optični mediji z enim terabajtom prostora naprodaj »že« leta 2015. Ti naj bi bili celo cenejši od zgoščenk Blu-Ray.
Bo en terabajt prostora dovolj?
Bo en terabajt prostora dovolj?

Ljubitelji večpredstavnostnih vsebin dobro vedo, da prostora za shranjevanje podatkov ni nikoli dovolj. Zato proizvajalci trdih diskov kot po tekočem traku pripravljajo vedno zmogljivejše izdelke. Ko pa ti uporabniki želijo varnostne kopije podatkov shraniti na optične medije, kaj hitro spoznajo, da je razpoložljivega prostora premalo. Nekaterim uporabnikom celo Blu-Ray zgoščenke kapacitete 100 GB ne zadoščajo več.

Ker je povpraševanje po optičnih medijih visokih kapacitet iz dneva v dan večje, so se pri podjetju FujiFilm odločili, da bodo pripravili zgoščenko, na katero bo mogoče shraniti kar en terabajt oziroma 1.024 gigabajtov podatkov. Zaradi uporabe posebne tehnologije zapisa na osnovi dveh fotonov, bodo novi ploščki cenovno nadvse dostopni. Novinci naj bi bili zaradi nižjih proizvodnih stroškov celo cenejši od zgoščenk Blu-Ray.

Inženirji podjetja FujiFilm so prepričani, da bodo optični mediji z enim terabajtom prostora naprodaj »že« leta 2015. Žal pri tem niso razkrili, ali bodo novi ploščki združljivi z obstoječimi zapisovalniki Blu-Ray. Upajmo, da bo temu tako, sicer bo ob nakupu terabajtnega optičnega medija potrebno kupiti še namenski zapisovalnik. Ti ploščki pa bodo morali biti seveda zelo odporni na praske, saj v nasprotnem primeru bomo zaradi ene napake v trenutku ostali brez terabajta podatkov.


Prijavi napako v članku