Računalništvo, telefonija
12.09.2009 09:47
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Temna stran programov za starševski nadzor

Programi za starševski nadzor nevarno ogrožajo zasebnost otrok!
Programi za starševski nadzor nevarno ogrožajo zasebnost otrok!

Spletno okolje

predstavlja največjo nočno moro vsakega skrbnega starša. Za večino otrok, mlajših od 10 let, predstavljajo največjo nevarnost predvsem spletne strani z neprimerno vsebino ter socialne mreže in spletne klepetalnice. Zaradi tega vse več staršev na računalnike namešča programe za starševski nadzor, ki otroke bolj ali manj varujejo pred neprimernimi vsebinami.

Raziskava podjetja Associated Press pa je pokazala, da so programi za starševski nadzor vse prej kot nedolžni, saj lahko programske hiše, kot sta na primer Sentry in FamilySafe, preko njih »tajno« prisluškujejo zasebnim pogovorom otrok na spletnih klepetalnicah, kot so Yahoo, MSN in AOL. Zbrane informacije, predvsem pa tiste, ki se nanašajo na filmske posnetke, glasbo in računalniške igre, programske hiše nato prodajo za mastne denarce podjetjem, ki se ukvarjajo s ciljnim trženjem izdelkov.

Proizvajalci programov za starševski nadzor so v svoj bran izjavili, da njihove programske opreme zbirajo le tiste podatke, ki ne omogočajo identifikacije osebe, kar naj bi bilo povsem skladno z veljavno ameriško zakonodajo. Pa je temu res tako?


Prijavi napako v članku