Računalništvo, telefonija
08.02.2018 12:00

Deli z drugimi:

Share

Telefonske govorilnice še niso izumrle

Uporaba telefonskih govorilnic še ni izumrla
Uporaba telefonskih govorilnic še ni izumrla

Če si predstavljamo, da vsakdo ima že mobilni telefon, kateri so pred leti zamenjali skoraj vse stacionarne telefone si ne moremo predstavljati naslednjega. Kljub temu, da dobra četrtina (1/4), prebivalcev nameni okrog 70 EUR mesečnega prihodka, (ostali pa med 41 in 50 EUR) za mobilne storitve, je še tukaj odstotek ljudi, ki še zmeraj posega po javnih telefonskih govorilnicah.

Tako se tudi mesečni stroški mobilnih storitev večajo, saj mnogi svoje “poceni” plane pri mobilnih operaterjih zamenjujejo z boljšimi in dražjimi, saj dan današnji svet hrepeni po porabi in po tem, da imamo čim več prenosa podatkov, tako doma kot v tujini, ter neomejene klice in SMS sporočila.

Če primerjamo, okrog 5% prebivalstva, mesečno odšteje za mobilne storitve do 25 EUR, medtem ko več kot 28% plačuje na mesec več kot 70 EUR za mobilne storitve. Prav tako, 28% prebivalstva želi ukiniti uporabo mobilnih storitev, saj le-te predstavljajo preveliko finančno breme. Očitno, kljub temu, da živimo v digitalni dobi, kjer je vsakodnevna tehnologija pravzaprav brezplačna, pa mnogi to izkoriščajo za nepotrebno višanje cen.

Uporabniki, preden izberejo paket, oziroma storitev pri določenemu operaterju, uporabijo kar nekaj kriterijev za izbiro najboljšega. Tako na primer odigra pomembno vlogo cena, kakovost storitev in paketna ponudba, ki jo ponuja vedno več mobilnih operaterjev.

Potreba po hitrosti prenosa podatkov, se pa je od lanskega leta, kjer je zavzemala kar 41% odločitve, spustila na 6%, kar pomeni, da večina mobilnih operaterjev ponuja dovolj hiter internet, za kar se uporabniki na to sploh ne ozirajo več.

Največ uporabnikov pri fiksnih storitvah še tako vedno zavzemajo kabelski uporabniki, nato jim sledi IP-televizija. Glavni razlog je seveda cena in možnost priklopa, saj kljub tehnološkemu napredku, je povezava z optičnimi kabli zelo skopa. Pri odločitvi so pomembne tudi dodatne storitve, najmanj pa je za uporabnike pomembna programska shema, saj očitno televizijo še redko kdo sploh spremlja, od kar imamo na voljo internet.

Kljub vsem tehnološkim napredkom, je anketa pokazala, da vsaj še 1% prebivalstva uporablja javne telefonske govorilnice, za katere bi si mnogi mislili, da so iz mode, oziroma sploh več ne delujejo.

Vir: Agencija za komunikacijska omrežja (Akos)


Prijavi napako v članku