Računalništvo, telefonija
22.11.2014 13:41

Deli z drugimi:

Share

Telefonske govorilnice postale brezplačne dostopne točke

Telefonske govorilnice postale brezplačne dostopne točke
Telefonske govorilnice postale brezplačne dostopne točke

V ameriškem velemestu New York se trenutno nahaja skorajda 7.300 javnih telefonskih govorilnic, a jih prebivalci in turisti sploh ne opazijo več, četudi se sprehodijo neposredno mimo njih. Zaradi skokovitega vzpona mobilne telefonije so te namreč izgubile svoj prvotni namen, zato je newyorški mestni oddelek za informacijsko tehnologijo in telekomunikacije pripravil edinstven projekt za njihovo prenovo. Te so namreč postale dostopne točke za brezplačni dostop do svetovnega spleta imenovane LinkNYC, ki jih lahko koristijo vsi uporabniki mobilnih naprav.

Telefonske govorilne LinkNYC preko brezžične povezave zagotavljajo prenos podatkov s hitrostjo do enega gigabita na sekundo, in sicer do 45 metrov stran od bazne postaje. Na eno telefonsko govorilnico je lahko sočasno povezanih do 250 uporabnikov, poleg tega pa jo je mogoče uporabljati tudi za opravljanje brezplačnih lokalnih pogovorov, namenski gumb pa zagotavlja hitro vzpostavitev povezave s klicnim centrom za pomoč v sili. Telefonska govorilnica je za nameček opremljena še s tabličnim računalnikom Android, zvočniki in mikrofonom ter celo s posebno opremo, ki je prilagojena slepim in slabovidnim.

Newyorški mestni oddelek za informacijsko tehnologijo in telekomunikacije je izvedbo kar 160 milijonov evrov težkega projekta zaupalo podjetju Solarbox. Slednje sicer računa na to, da bo v 12 letih na račun predvajanja reklamnih oglasov zaslužilo okoli preračunanih 400 milijonov evrov.


Prijavi napako v članku