Računalništvo, telefonija
20.10.2016 09:15

Deli z drugimi:

Share

Telefoni s povezavo hitrosti 1Gbit/s na voljo že 2017!

Kmalu bomo lahko po mobilnem omrežju prenašali podatke s hitrostjo do enega gigabita na sekundo!
Kmalu bomo lahko po mobilnem omrežju prenašali podatke s hitrostjo do enega gigabita na sekundo!

Dandanes si življenje brez pametnega mobilnega telefona težko predstavljamo, saj ga že na vsakem koraku uporabljamo tako za opravljanje dela kot za preživljanje prostega časa. Kmalu bo to še težje, saj bo priljubljena mobilna naprava nadomestila tudi naš prenosni računalnik. Zaradi tega ne preseneča, da so zahteve po hitrem mobilnem internetu vse večje in klasična 4G/LTE skorajda ne zadošča več. Na srečo je podjetje Qualcomm skupaj z družbo Netgear, Ericsson in avstralskim operaterjem Telstra napovedalo prihod prvega izdelka, ki podpira gigabitno povezavo LTE.

Najprej bodo ponudniki mobilne telefonije postavili ustrezne postaje mobilnega signala, ki bodo podpirale hitrosti prenosa podatkov preko mobilnega omrežja s hitrostjo enega gigabita na sekundo. Podjetje Qualcomm pa bo za proizvajalce pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalniov pripravil procesorje družine Snapdragon 800 z modemom X16, ki bo podpiral gigabitno mobilno omrežje LTE. To posledično pomeni, da bomo prve mobilne naprave, združljive s hitrim mobilnim internetom na trgu ugledali že na začetku naslednjega leta, in sicer predvidoma spomladi.

Prvi preizkusi hitrega mobilnega interneta LTE so že obrodili želene sadove. V povprečju je hitrost prenosa podatkov znašala med 112 megabiti na sekundo in 307 megabiti na sekundo, najvišja hitrost prenosa podatkov pa je znašala zavidljivih 533 megabitov na sekundo, kar je občutno več v primerjavi z obstoječimi rešitvami.


Prijavi napako v članku