Računalništvo, telefonija
29.12.2018 10:21
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tehnologija OLED kmalu vendarle tudi za računalniške zaslone

Asus Proart PQ22UC je prvi računalniški zaslon, ki temelji na osnovi tehnologije OLED.
Asus Proart PQ22UC je prvi računalniški zaslon, ki temelji na osnovi tehnologije OLED.

Tehnologija OLED postaja vse bolj priljubljena med proizvajalci pametnih mobilnih telefonov in televizorjev, saj ima ta v primerjavi s tehnologijo LCD številne prednosti. Ta namreč za prikazovanje slike ne potrebuje dodatne osvetlitve, črna barva je intenzivnejša, nudijo izjemni vidni kot, so lažji in tanjši, nudijo natančen in naraven prikaz barv in še bi lahko naštevali. Medtem ko je bila tehnologija OLED doslej bolj kot ne »rezervirana« zgolj za pametne mobilne telefone in televizorje, bo v bližnji prihodnosti postala del vsakdanjika tudi za računalniške zaslone osebnih računalnikov.

Japonska organizacija JOLED, ki združuje vodilne proizvajalce zaslonov OLED na Japonskem, je namreč predstavila kar tri računalniške zaslone, ki temeljijo na tehnologiji OLED. Novinci so opremljeni z diagonalami med 54,9-centiemtri oziroma 21,6-palci ter 68,6-centimetri oziroma 27-palci, pri čemer večji model podpira izris slik z ločljivostjo do 4K, medtem ko manjši zasloni OLED nudijo izris slik z ločljivostjo bodisi 1080p bodisi 4K. Prvi računalniški zaslon, ki temelji na osnovi tehnologije OLED pa je Asus Proart PQ22UC. Ta je bolj kot ne namenjen ljubiteljem računalniških iger in večpredstavnostih vsebin, saj tu frekvenca osveževanja znaša 120 hercev, poleg tega pa novost podpira polni barvni spekter, kar pomeni, da so prikazane slike izjemne kakovosti.

Preden pa bodo računalniški zasloni OLED postali del našega vsakdanjika, bo po vsej verjetnosti moralo preteči še kar nekaj časa, saj so ti v primerjavi z običajnimi zasloni precej dražji. Polege tega bodo morali uporabniki paziti na tako imenovani »burn-in« efekt, saj če je statična slika prikazana za dlje časa, se ta »vžge« v matriko in je vidna tudi ko je zaslon izključen.


Prijavi napako v članku