Računalništvo, telefonija
25.10.2004 13:44

Deli z drugimi:

Share

Tehnologija izboljšuje raziskave – v pomoč pandi

Korporacija Intel je v kitajskem naravnem rezervatu Wolong namestila širokopasovno in brezžično komunikacijsko omrežje, s katerim raziskovalcem pomaga pri spoznavanju, negovanju in zaščiti ogroženega velikega pande. Poleg izboljšanja komunikacijskega omrežja v Wolongu, Intel sodeluje tudi z mednarodno neprofitno izobraževalno organizacijo GLOBIO za oblikovanje izobraževalnega laboratorija za otroke, ki bo omogočil nove načine učenja, sodelovanja in komunikacije z vrstniki iz različnih kulturnih okolij po vsem svetu.

Intel je tehnološko popolnoma prenovil prvotno komunikacijsko omrežje v rezervatu, ki sedaj pokriva glavna področja v rezervatu, vključno z upravo, muzejem ter Kitajskim ohranitvenim in raziskovalnim centrom za velikega pando, ki združuje center za vzrejo pand, “otroško sobo”, igrišče in bolnišnico. Postavljeno brezžično lokalno omrežje deluje na standardu 802.11b. Raziskovalcem omogoča kakovosten dostop do podatkov, tudi do video nadzornega sistema s petimi kamerami, ter učinkovito deljenje podatkov s kolegi po svetu.

Raziskovalci pri delu uporabljajo prenosne računalnike na osnovi mobilne tehnologije Intel Centrino, s katerimi upravljajo in urejajo zbirko digitalnih vsebin, kot so fotografije, video posnetki in podatki o pandah. Brezžično povezani prenosni računalniki pomenijo raziskovalcem v rezervatu zmogljivo orodje za spremljanje vsakodnevnih aktivnosti velikega pande ter souporabo najnovejših podatkov z drugimi raziskovalci po svetu. Veterinarsko osebje v upravni stavbi lahko enostavno preveri zdravstveno stanje in prehranjevanje novorojenih pand na razdalji enega kilometra. S spremljanjem prehranjevalnih navad mladičev lahko bistveno izboljšajo njihove možnosti za preživetje. Podatke zapisujejo sproti, po vsakem hranjenju v “otroški sobi”. Brezžično jih prenesejo v 200 metrov oddaljeno bolnišnico in delijo z raziskovalci v drugih kitajskih mestih.


Prijavi napako v članku