Programska oprema
12.09.2005 07:19

Deli z drugimi:

Share

Tedensko poročilo o virusih in vdorih

V poročilu o virusih in vdorih preteklega tedna bomo pogledali črva SdBot.EXG, trojanca Cimuz.X in dve hekerski orodji GuardMon ter SpyEx.

SdBot.EXG je črv, ki se širi z izkoriščanjem petih ranljivosti (v oklepaju so naveden številke Microsoftovih varnostnih biltenov s pojasnili): prekoračitev medpomnilnika v strežniku SQL Server 2000 (MS02-039); ranljivost v Workstation Service (MS03-049); LSASS (MS04-011); RPC-DCOM (MS04-012) in izvršitev kode na daljavo v Plug and Play -PnP- (MS05-039). Za razpošiljanje ima črv tudi lastne strežnike FTP in TFTP.

Sdbot.EXG se poveže na določene strežnike IRC, s katerih lahko prejme ukaze, kot so posodabljanje svoje kode, nalaganje in izvrševanje datotek, pregled seznama skupnih virov in dodajanje ali brisanje nekaterih, ipd.

Cimuz.X je trojanec, ki po namestitvi na računalnik izvaja več akcij, med katerimi so:

– Odpiranje naključnih vrat, kar omogoča, da se računalnik uporabi kot namestniški (proxy) strežnik HTTP.

– Izvajanje skript PHP z več spletnih naslovov, da obvesti avtorja, da je računalnik okužen.

– Da se izogne požarnim pregradam, vključi svoje procese v procese drugih programov, ki nimajo omejitev do interneta. Svoje povezane procese doda tudi na seznam pooblaščenih aplikacij v požarni pregradi Windows XP.

– V registrski mapi Windows registry ustvari več zapisov z različnimi nameni (da zagotovi zagon ob vsakokratnem zagonu sistema Windows, da pogleda, ali je bil računalnik predhodno okužen, ipd.).

Cimuz.X uporablja več knjižnic DLL in kode, druge od svoje. Njegov avtor je verjetno ponovno uporabil sestavine drugih trojancev.

Naslednji primer v današnjem poročilu je GuardMon, hekersko orodje, ki beleži udarce uporabnika na tipkovnico. Lahko se uporabi za lovljenje gesel ali druge vrste občutljivih informacij ter predstavlja resno nevarnost.

GuardMon na okuženem računalniku ustvari datoteko GPS.DLL, ki izvaža funkcijo WSPStartup. Ta funkcija nadzoruje proces nadzorovanja tipkanja.

SpyEx je hekersko orodje, ki nadzoruje udarce uporabnika na tipkovnico. To je aplikacija, ki se uporablja na računalnikih in pri internetni aktivnosti. Zbrane informacije se potem pošljejo v priponki po e-pošti na naslov, določen med namestitvijo.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več