Triki in nasveti
07.10.2016 08:54
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Te “high-tech” budilke vas dobesedno vržejo iz postelje

Zgodnje vstajanje? NI HUJŠEGA, KAJNE? Ne pomaga niti tradicionalni 5-minutni dremež, ki se prepogosto prelevi v najbolj nadležno stvar na svetu - ZAMUJANJE. Če vaša budilka ni dovolj "prepričljiva" ali jo z lahkoto ignorirate, potem preglejte spodnji seznam budilk, ki vas gotovo ne bodo pustile ravnodušne.
Ruggie
Ruggie

1. Ruggie – Budilka, ki vas dobesedno prisili, da vstanete. Ni slabo, kajne? Obstajajo številne budilke, ki delujejo na podobnem principu – recimo, da bi zaustavili zvonjenje budilke, morate rešiti določeno miselno nalogo ali uganko – vendar je Ruggie prva, ki od vas dejansko zahteva, da vstanete. Ruggie je marca letos postala najbolj podprta budilka v Kickstarter zgodovini, ko je več kot 3.000 ljudi prispevalo okrog 400.000 eur, da bi videli to inovativno napravo v svojih domovih. Zjutraj, ko budilka začne zvoniti, mora uporabnik postaviti obe nogi trdno na mehko spominsko peno budilke za vsaj tri sekunde in s tem preneha zvoniti. Ni gumba za dremež, ne morete je vreči v steno, morate dejansko vstati. Ruggie je možno celo sprogramirati tako, da uporabniku vsako jutro zaigra motivacijsko sporočilo in tako olajša jutranjo grozo vstajanja. (Cena: 70 eur)

2. Pavlok – Je sploh kaj učinkoviteje od “boleče budilke”? Pavlok zapestnica je naprava, ki cilja na prebujanje uporabnikov s serijami elektrošokov. Nismo sicer prepričani, kako tovrstne naprave pomagajo pri razvadah, kot sta kajenje ali grizenje nohtov, vendar z veliko gotovostjo lahko trdimo, da bo električni šok brez težav prebudil še tako trden spanec človeka. Pavlok zapestnico je sicer potrebno ročno nastaviti, vendar vseeno premore nekaj avtomatiziranih funkcij. Recimo, če slučajno zaspite ali pritisnete “dremež”, vas čaka neprijetno električno presenečenje. Kljub temu da boste vstali iz postelje, dvomimo, da bo vaš nasmešek segal vse do ušes. (Cena: od 150 eur)

3. Clocky – Podobno kot Ruggie bo Clocky poskrbel, da boste brez dvoma skočili iz postelje (če želite ali ne). Budilka Clocky pa ne uporablja tako prijazne metode bujenja kot lepa in udobna preproga Ruggie. Za to, da boste ugasnili nadležno budilko Clocky, boste morali najprej ujeti napravo, ki pa vam bo skušala uiti. Ko stisnete gumb “dremež”, bo Clocky skočil z vaše nočne omarice in začel divjati po tleh. Nato pa se prava zabava šele začne, kajti budilka Clocky ni od muh. Clocky uporablja zelo standardni “beep” alarm, če pa želite kakšno specifično glasbo ob jutranjem bujenju, preverite budilko Tocky, ki je prav tako nastala pod okriljem podjetja Nanda. (Cena: 36 eur)

4. Hello Sense in Sleep Pill – Lovljenje budilke po sobi, postavitev na preprogo, elektrošok, vse to so učinkoviti načini bujenja. Kljub temu pa nobeden od teh načinov ne reši problema slabega spanca. Ta je po navadi glavni razlog, da zjutraj pritisnemo “dremež,” kajne? Hello Sleep in “kompatibilna” Sleep Pill “tableta” lahko uporabniku pomagata, da bo njegov spanec vzbujal zavist pri njegovih nenaspanih prijateljih.

Monitor Hello Sense in Sleep Pill delujeta v tandemu. Prvi bo spremljal kvaliteto temperature, svetlobe in zraka v prostoru in vas opozarajal z nežno oranžno lučko, ko te razmere ne bodo idealne za spanje. Sleep Pill pa se pritrdi na uporabnikovo blazino in spremlja dejanske vzorce spanja. Te informacije se potem uporabljajo za “pametni alarm” naprave, ki vas bo zbudil med fazo rahlega spanca znotraj pol ure do nastavljenega časa bujenja. To bi naj po mnenju strokovnjakov pomagalo pri tem, da se človek zbudi boljše volje in z manjšo intenco po “dremežu”. (Cena: 115 eur)

5. Aplikacije za pametne telefone – Budilka je ena tistih naprav, ki jih je pametni telefon “pogoltnil” v svojo notranjost. Če ne želite nobene dodatne naprave v vaši spalnici, obstaja obilica aplikacij, ki funkcionirajo enako učinkovito.

Alarmy je popularna aplikacija tako za Android kot za iOS. zahteva fotografijo določene lokacije v vašem domu, da preneha z zvonenjem. Recimo, če je prva stvar, ki jo naredite zjutraj, da popijete kavo, potem lahko nastavite Alarmy aplikacijo tako, da bo ugasnila ob sliki vaše skodelice za kavo.

I Can’t Wake Up je še ena aplikacija za Android in iOS. Od vas zahteva opravljanje naloge. Izbirate lako med osmimi različnimi nalogami – reševanje matematične enačbe, skeniranje črtne kode ali dokončanje igre spomin.

Microsoftova aplikacija Mimicker je še ena v vrsti budilk, ki od človeka zahteva izvršitev neke naloge. Ta Androidova aplikacija ponuja zabavne igre, kot so Express Yourself, Color Capture in Tongue Twister. Color Capture recimo zahteva, da poslikate določeno barvo, Tongue Twister vas izziva, da poveste določen stavek in Express Yourself uporabnika prisili, da posname jutranji sebek.


Prijavi napako v članku