Računalništvo, telefonija
23.02.2018 14:00

Deli z drugimi:

Share

Startup, ki želi ustvariti 3D natisnjeno srce

Startup, ki želi ustvariti 3D natisnjeno srce
Startup, ki želi ustvariti 3D natisnjeno srce

Do zdaj smo že videli 3D tiskalnike, ki tiskajo igrače, športne copate in celo proteze. En zelo ambiciozen start-up si želi narediti korak (ali dva) naprej in ustvariti popolnoma funkcionalno, 3D človeško srce. Start-up podjetje BioLife4D si je zadalo visokoleteče cilje, namreč ciljajo na uporabo 3D tiskalnika, ki bi natisnil srce iz pacientovih lastnih celic.

Steven Morris, glavni izvršni direktor podjetja BioLife4D, vidi dotično rešitev precej širše kot samo tiskanje srca. Kot sam pravi si brez težav lahko predstavlja, kako se dotična tehnologija uporablja za tiskanje drugih organov – ledvic npr. “Nahajamo se dobesedno na prelomu človeške zgodovine, ko je praktično vse izvedljivo”, pravi Moriss.

Proces “biotiskanja” človeškega srca se začne z magnetno resonanco pacientovega srca in vzorcem krvi. Celice v krvi so nato konvertirane v srčne celice ter vstavljene v tiskalnik. Z uporabo meritev magnetne resonance in tiskalnika, ki je narejen tako, da ščiti srčne celice, srce nastaja plast za palstjo. Ko je “izdelek” končan, srce vstavijo v bioreaktor, ki posnema stanje v človeškem telesu dokler srce ne začne biti.

Morris je razložil, da je glavni povod, da so se odločili za tovrstni projekt, bila statistika, ki kaže zaskrbljujoče stanje glede bolezni srca. Po podatkih centra Centers for Disease Control and Prevention je v ZDA vsaka četrta smrt povezana s srčnimi obelnji. Bolezni srca so med drugim tudi najpogostejši razlog smrti moških in žensk. “Za zdaj se bomo povsem posvetili srcu in nato šli počasi naprej”, pravi Morris.

V letu 2016 je bilo v ZDA opravljenih 3.000 presaditev srca. Morris je trdno prepričan, da lahko tehnologija tiskanaj organov pomaga pri rešitvi dveh ključnih problemov. Na eni strani pomanjkanje donatorjev in na drugi strani problem zavračanja organov s strani pacientov. V primeru 3D srca bi uporabili celice pacienta, kar pomeni, da je telo navajeno na celice. “Uporabljamo pacientove lastne celice in jih konveritramo v tipe specializiranih celic, ki jih potrebujemo”, dodaj Morris. Biotiskanje je proces, kjer so celice uporabljene za “tiskanje” tridimenzionalnih živih tkiv ali kosti. Lansko leto so recimo raziskovalci na univerzi v Madridu predstavili prototip funkcionalne človeške kože natisnjene v 3D tehniki.


Prijavi napako v članku