Računalništvo, telefonija
20.04.2011 14:40

Deli z drugimi:

Share

Tablični računalnik za ljudi s posebnimi potrebami

Invalidom prijazen tablični računalnik, omogoča enostavno pomikanje miškinega kazalca s pomočjo oči.
Invalidom prijazen tablični računalnik, omogoča enostavno pomikanje miškinega kazalca s pomočjo oči.

Da so oči ogledalo duše, se strinjajo tudi znanstveniki. No v tem primeru so oči okno v sistem Windows. Podjetje EyeTech Digital Systems je namreč zasnovala cenovno ugoden računalniški sistem, ki nadzira človeške zenice. Njihov cilj je bil pomagati ljudem s posebnimi potrebami, ki si ne morejo privoščiti drage opreme, medtem ko jim je največji izziv predstavljalo vključitev omenjene tehnologije v ogrodje majhnega tabličnega računalnika.

Podjetju EyeTech Digital Systems, specializiranemu za načrtovanje in razvoj strojne in programske opreme za spremljanje oči, se je v projektu pridružila majhna skupina študentov iz Fakultete za strojništvo Univerze Brigham Young. Končni rezultat ima zaslon občutljiv na dotik, pred nameščen sistem za spremljanje oči, medtem ko vse skupaj deluje na Microsoftovem operacijskem sistemu Windows 7. Sistem lahko deluje s katerim koli programom, tudi s popularnim komunikacijskim programom Skype. Po postopku kalibracije, se »miškin« kazalec premakne na mesto kamor gledajo uporabnikove oči, medtem ko se utrip šteje za klik.

Dimenzije omenjene naprave so 5,08 cm debeline, 25,4 cm dolžine in 35,56 cm širine. Podobne naprave lahko stanejo tudi do 14.000 ameriških dolarjev, no EyeTechova naprava bo zaradi uporabe dostopnejših in cenejših materialov stala le dobrih 1500 dolarjev.

Več informacij lahko najdete na spletni strani podjetja Digital EyeTech Systems.


Prijavi napako v članku