Prenosni računalniki
24.08.2010 13:42
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tablični računalnik Android za 40 evrov

Tablični računalnik Allgo je kot nalašč za deskanje po svetovnem spletu in enostavnejša pisarniška opravila.
Tablični računalnik Allgo je kot nalašč za deskanje po svetovnem spletu in enostavnejša pisarniška opravila.

Indijska vlada namerava v bližnji prihodnosti ponuditi v prodajo tablični računalnik, za katerega naj bi bilo potrebno v prosti prodaji odšteti zgolj preračunanih 27 evrov. Kljub temu je indijsko podjetje Allgo pripravilo prototip lastnega tabličnega računalnika, katerega stroški izdelave ne presegajo 40 evrov. Za novinca naj bi bilo tako potrebno v prosti prodaji odšteti le okoli preračunanih 45 evrov.

Prototip tabličnega računalnika podjetja Allgo ima za prikazovanje slik na voljo sedempalčni oziroma 17,8-centimetrski zaslon ločljivosti 800 x 600 točk. Preračunavanju podatkov in predvajanju visokoločljivih videovsebin je kos energijsko varčna platforma Freescale i.MX233. Za hranjenje podatkov in večpredstavnostnih vsebin je na voljo vgrajeni pomnilnik, ki ga po potrebi lahko razširimo s pomočjo pomnilniških kartic SD ali pomnilniških ključev USB.

Za brezžično povezljivost z zunanjimi napravami je poskrbljeno s povezavo Wi-Fi. Poganjanje prednameščene programske opreme so programerji podjetja Allgo zaupali priljubljenemu operacijskemu sistemu Android 2.1 (Eclair) z jedrom Linux različice 2.6.28. To posledično pomeni, da je na voljo še bogata paleta brezplačne in uporabne programske opreme.

Z množično proizvodnjo cenovno ugodnega tabličnega računalnika naj bi podjetje Allgo pričelo v naslednjem letu. Če bo povpraševanju po novincu veliko, indijsko podjetje napoveduje, da bi se maloprodajna cena njihovega novega izdelka lahko spustila celo na preračunanih 30 evrov. Cenovno ugodni tablični računalnik naj bi po vsej verjetnosti lahko kupili celo na Stari celini.


Prijavi napako v članku