Operacijski sistemi
19.09.2012 08:20
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tablice Windows 8 predrage za navaden žep?

Tablični računalniki z Windowsi 8 naj bi zaradi visokih cen šli zelo slabo v prodajo!
Tablični računalniki z Windowsi 8 naj bi zaradi visokih cen šli zelo slabo v prodajo!

Na svetovnem spletu se že dalj časa pojavljajo različne govorice o tem, koliko naj bi bilo potrebno odšteti za prihajajoče tablične računalnike z operacijskim sistemom Windows 8. Medtem ko je doslej bolj kot ne šlo zgolj za špekulacije, je pred kratkim Microsoftov partner razkrili dejanske maloprodajne cene novih tabličnih računalnikov. Ker te žal niso ravno nizke, si bodo novost lahko privoščili le tisti z nekoliko debelejšimi denarnicami.

Za vstopni model tabličnega računalnika z operacijskim sistemom Windows RT bo onkraj luže potrebno odšteti preračunanih 460 evrov oziroma okoli 600 evrov v Evropi. Za to ceno bomo prejeli tablico z 10,1-palčnim oziroma 25,6-centimetrskim zaslonom, ki jo bo poganjal štirijedrni procesor Nvidia Tegra 3. Na njem bo prednameščen mobilni Microsoftov pisarniški paket Ofice 2013. Za nakup dodatne tipkovnice z vgrajeno dodatno baterijo bo v ZDA potrebno odšteti preračunanih 155 evrov oziroma okoli 200 evrov v Evropi.

Od tabličnega računalnika z Intelovim procesorjem Atom Z2760 in operacijskim sistemom Windows 8 Pro se bodo ameriški trgovci ločili za preračunanih 610 evrov. To na Stari celini žal pomeni okoli 800 evrov. Tablica bo za prikazovanje slik uporabljala 11,6-palčni oziroma 29,4-centimetrski zaslon. Na njej bo nameščena poskusna različica pisarniškega paketa Office. Nakup tipkovnice nas bo olajšal še za preračunanih 155 evrov (200 evrov v Evropi).

Kupcem bodo na voljo celo tablični računalniki z dvojnim zaslonom. Ti bodo opremljeni z visokoločljivimi zasloni z 11,6-palčno oziroma 29,4-centimetrsko diagonalo in ločljivostjo 1.920 x 1.080 slikovnih točk. Tisti, ki se bodo odločili zanj bodo morali onkraj luže primakniti kar preračunanega tisočaka. Pri nas ga bodo trgovci vrednotili na okoli 1.200 evrov. Poznavalci so prepričani, da bodo maloprodajne cene tabličnih računalnikov z operacijskim sistemom Windows 8 vodilnih proizvajalcev še za odtenek dražje.

Razkritje maloprodajnih cen tablic z Windowsi 8 za Microsoft vsekakor ne more biti dobra novica. Mnogi so namreč prepričani, da se bodo zaradi visokih cen kupci raje odločali za nakup veliko cenejših in preverjenih tablic z Googlovim operacijskim sistemom Android. Bodo potemtakem tablice z Windowsi 8 zaradi pohlepnih podjetij doživele enak poraz kot mobilniki Windows Phone?

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku