Računalništvo, telefonija
24.03.2018 09:36

Deli z drugimi:

Share

Tablica iPad zmogljivejša od računalnik Windows 10 S s procesorjem ARM?

Glavna odlika prenosnika HP Envy x2 ni zmogljivost ampak dolga avtonomija delovanja.
Glavna odlika prenosnika HP Envy x2 ni zmogljivost ampak dolga avtonomija delovanja.

Podjetje HP nas je pred kratkim prijetno presenetilo s pripravo prenosnega računalnika Envy x2, ki temelji na osnovi mobilnega procesorja Qualcomm Snapdragon 835. Strojna oprema novosti obsega še štiri gigabajte sistemskega pomnilnika in 128 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov, za prikaz slik pa bo na voljo zaslon s 31,2-centimetrsko oziroma 12,3 palčno diagonalo z visoko ločljivostjo in možnostjo upravljanja na dotik. Ker novost temelji na osnovi mobilnega procesorja ne preseneča, da avtonomija delovanja novinca z enim polnjenjem znaša kar 22 ur (baterija kapacitete 49,33 Wh) ali približno 19 ur pri predvajanju videoposnetkov.

Ker je prenosnik HP Envy x2 z operacijskim sistemom Windows 10 navdušil mnoge, so zanesenjaki spletnega portala Tom’s Guide sprejeli odločitev, da v praksi »preverijo« njegovo zmogljivost. Čeprav je novost pri delovanju relativno zmogljiva, se njegova zmogljivost ne more kosati s precej bolj uveljavljenima računalnikoma Surface Pro in iPad Pro. V merilnem programu Geekbench 4 je namreč prenosnik HP Envy x2 dosegel le 2.989 točk, medtem ko sta tablična računalnika Microsoft Surface Pro in Apple iPad Pro dosegla 8.652 točk oziroma kar 9.414 točk.

Prenosnik HP Envy x2 se ni izkazal niti pri hitrosti odpiranja priljubljene programske opreme in hitrosti pričetka delovanja iz stanja pripravljenosti. Spletni brskalnik Chrome se je na računalniku HP Envy x2 zagnal v devetih sekundah, medtem ko je Surface Pro za to potreboval le dve sekundi. Enak rezultat so zanesenjaki pridobili z zagonom programa Netflix, saj se je ta na računalniku HP Envy x2 zagnal v šestih sekundah, na tablici Surface Pro pa v treh sekundah. Še nekoliko slabše se je novost odrezala v hitrosti pričetka delovanja iz stanja pripravljenosti, saj je za to opravilo potrebovala kar 25 sekund, medtem ko je Surface Pro to nalogo opravil v 11 sekundah. Celoten preizkus zanesenjakov spletnega portala Tom’s Guide pa je na voljo za ogled na spletni povezavi http://bit.ly/hp-envy-x2-qualcomm.


Prijavi napako v članku