Računalništvo, telefonija
Telefonija
06.04.2024 07:00

Deli z drugimi:

Share

Ta ura vam bo pomagala, da boste v formi!

Vsakodnevne aktivnosti so pri procesu izgube teže ravno tako ključne kot telesna vadba, morda celo bolj! Spoznajte koncept nevadbene termogeneze (NEAT) oziroma načine izboljšanja metabolizma.

Ni skrivnost, da pozitivna energetska bilanca, ko je vnos kalorij višji od porabe energije, privede do povečanja telesne teže in kopičenja maščob. Rešitev problema je torej na dlani. Skrb za negativno energetsko bilanco!

Prepričani smo, da je vadba koristna le, če nas popolnoma izčrpa, vendar je resnica bolj zapletena. Med intenzivno uro vadbe ali po 10 kilometrih teka lahko porabite 500 ali celo več kalorij, a če ste pred tem zaužili presežek, to ne bo prineslo želenih rezultatov. Energijsko ravnovesje je ključnega pomena, še posebej, ko po vadbi nismo sposobni nadaljevati z aktivnostmi in namesto tega cel večer lenarimo pred televizorjem.

Pomembnost drobnih dejanj

Ni skrivnost, da se telesna dejavnost zmanjšuje, saj večina ljudi preživi velik del dneva v sedečem položaju. Telesna vadba je ključna, vendar pa, kot smo že omenili, zasede le del dneva. Preostali čas preživimo premalo aktivno, in prav tu pride do izraza NEAT ali nevadbena termogeneza. Opravljanje vsakodnevnih opravil, kot so hoja, kuhanje, uporaba stopnic namesto dvigala, igranje z otroki ali gestikulacija z rokami, lahko dnevno privede do porabe do 2000 kalorij. To pojasnjuje, zakaj nekateri ljudje kljub rednemu obiskovanju telovadnice še vedno trpijo zaradi prekomerne telesne teže, medtem ko drugi ostajajo vitki brez redne športne aktivnosti.

Trik je v povečani porabi kalorij

Dokler se ne potrudite in v svoj dan ne dodate več spontanih dejavnosti, se verjetno premalo gibljete. Dejstvo pa lahko spremenite, če upoštevate nekaj preprostih nasvetov.

1/ Več stanja in manj sedenja

Vsake pol ure vstanite in hodite minuto ali dve. Izkoristite čisto vsako priložnost, da ne sedite, kot sta na primer telefonski razgovor ali pogovor s sodelavcem.

2/ Gibi rok in nog med sedenjem

Če vam delo ne omogoča, da vstanete izza pisalne mize, potem manjše gibe vključite v sedenje. Na primer vsake toliko zamahnite z rokami, nogami, naredite predklon, dvignite stopala, udarite s prsti po delovni površini, karkoli, da se vsaj malo razgibate.

3/ Ne nakupujte le na spletu

Kupovanje na spletu je preprosto in hitro. Vendar se med nakupom ne gibljete, zato so redni obiski nakupovalnih središč najmanj priporočljivi. Sploh če se vanje odpravite peš.

4/ Več prehodite

Nasploh je dobra ideja, če avtomobil pogosteje puščate v garaži. Če ne morete v službo iti peš, potem uporabite kolo. Ne gre? V tem primeru pa parkirajte vozilo dlje od pisarne, da do nje vsaj malce razgibate noge. Deset tisoč korakov na dan ni nekaj, česar ne bi zmogli.

5/ Gospodinjska opravila

Nihče jih pretirano ne ljubi, če je le mogoče, se jim izognemo, vendar med čiščenjem, pomivanjem posode ali kuhanjem organizem porablja kalorije. To pa si ne nazadnje želimo.

Vadba ali NEAT?

Najboljša je vsekakor kombinacija obojega. Pri tem vam je v veliko pomoč pametna ura Huawei Watch GT 4 s prenovljenimi obroči dejavnosti. Prvi v vrsti beleži vaše gibanje. Spremlja, koliko kalorij ste porabili med različnimi dejavnostmi – tukaj so zajete vse oblike premikanja, tudi če se ob njih ne zadihate. V drugem obroču se skriva vstopnica v svet boljše kondicije. Spremlja čase intenzivnejšega gibanja in vam pomaga izboljšati splošno telesno uspešnost. Potem pa je tu še tretji obroč, ki pomaga preseči pasti nezdravega življenjskega sloga. V njem se zabeležijo vstajenja, ki jim sledi vsaj ena minuta gibanja. Čeprav zveni zadnji obroč »manj« pomemben, je v resnici drugače. Pretirano sedenje je ena od »bolezni« sodobnega časa!

Kot da prenovljeni obroči ne bi bilo dovolj, je Huawei oblikoval še aplikacijo »Ostanite v kondiciji«, ki natančno spremlja porabo kalorij, bodisi za krepitev mišic bodisi za ohranjanje telesne kondicije, ki jo ravno tako najdete na tej izredni pametni uri. Prepričani smo, da bo spremenila vaša življenja!


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Huawei

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več