Obvestila podjetij
18.03.2021 12:51
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

T-2 z najvišjimi hitrostmi tudi v brezžičnih omrežjih

Družba T-2 kot ponudnik najvišjih internetnih hitrosti v Sloveniji z uvedbo tehnologije Wi-Fi 6 odslej omogoča najvišje hitrosti tudi pri brezžičnih povezavah, ki so ekvivalentne hitrostim preko žičnega (Ethernet) omrežja.
Družba T-2 je z uvedbo brezžične tehnologije Wi-Fi 6 pometla s konkurenco.
Družba T-2 je z uvedbo brezžične tehnologije Wi-Fi 6 pometla s konkurenco.

Nadgrajeni standard Wi-Fi 6 poleg višjih hitrosti in kakovosti prenosa zagotavlja tudi večjo zmogljivost, kar se kot prednost izkazuje v okoljih, kjer je brezžično omrežje še posebej obremenjeno.

Wi-Fi 6 je nova generacija brezžičnega standarda 802.11ax, ki nadomešča standard 802.11ac iz leta 2013 (Wi-Fi 5). Šesta večja nadgradnja standarda je bila predstavljena ob zaključku leta 2019, razpoložljiva strojna oprema pa v letu 2020. Najnovejši brezžični standard Wi-Fi 6 tako uporabnikom na pametnih napravah zagotavlja doslej najvišje hitrosti prenosa podatkov. Te so lahko ob povezavi Wi-Fi usmerjevalnika z eno samo napravo višje kar do 40 %, zlasti na račun učinkovitejšega kodiranja ter posledično boljše prepustnosti podatkovnega toka na istih radijskih valovih. Čipi, ki te signale kodirajo in dekodirajo, so vse močnejši in so kos dodatnemu delu. Podatkovni kanali so razdeljeni tako, da se z usmerjevalnikom v vsakem posameznem kanalu sporazumeva več naprav hkrati, ali pa usmerjevalnik prilagaja število kanalov vsaki napravi posebej. Wi-Fi 6 lahko tako brezžični kanal razdeli na večje število podkanalov, ti pa prenašajo podatke do posamične naprave (OFDMA- Ortogonal Frequency Division Multiple Access).

Izboljšana tehnologija napravi z usmerjevalnikom omogoča vzpostaviti več dodatnih povezav z drugimi napravami (MIMO – Multiple In / Multiple-Out), ter ob dvigu hitrosti tudi prenose večjih paketov podatkov. Z Wi-Fi 5 je bilo sporazumevanje naprave z drugimi mogoče, vendar se te niso mogle odzivati hkrati. To Wi-Fi 6 zdaj že rešuje z izboljšano različico MU-MIMO.

Standard kot novost v ospredje prinaša tudi varčnejšo rabo energije, ki vpliva na življenjsko dobo baterij v napravah, kot so pametni telefoni, prenosni računalniki in druge digitalne naprave, ki podpirajo brezžično tehnologijo. Naprave lahko medsebojno uskladijo ciljni čas bujenja (Target Wake Time), vmes pa ugasnejo brezžični vmesnik in tako razbremenijo tudi omrežje, ki bo v tem času za aktivno sporazumevanje in prenos podatkov na voljo novim odjemalcem.

Nadgrajeni standard tako kot doslej ostaja v istih frekvenčnih pasovih – 2,4 GHz in 5 GHz, med napravami, ki to brezžično tehnologijo podpirajo, pa za zdaj prednjačijo pametni telefoni. Novi standard povečuje hitrosti na obeh radijskih frekvencah, pri čemer frekvenčni pas 5 GHz prvenstveno koristi industrija. Internetno povezovanje na in med napravami ter vsakodnevnimi predmeti (Internet of Things) bo z novim standardom omogočalo njihovo medsebojno komunikacijo in izmenjavo podatkov, da bi uporabnikom občutno olajšalo njihovo upravljanje.

Izboljšave standard prinaša tudi tja, kjer je aktivnih veliko brezžičnih omrežij in naprav, ki jih koristijo uporabniki. Hitrosti prenosa se zaradi preobremenjenosti omrežja upočasnijo, kar je izjemno moteče. Zgovorni primeri so na primer polni stadioni in letališča, gneča v nakupovalnih centrih, hotelskih kompleksih ali celo natrpanih pisarnah, kar podaljšuje čas prenosa podatkov na pametnih napravah. Novi Wi-Fi 6 vključuje številne nove tehnologije, ki ta problem rešujejo. Nekateri proizvajalci celo poudarjajo, da bodo na preobremenjenih območjih z veliko povezanimi napravami povprečno hitrost vsakemu uporabniku povečali vsaj za štirikrat.

T-2, d. o. o.

Vas zanima več iz te teme?
brezžični internet internet stvari

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem T-2 d.o.o
Za več informacij so vam na voljo pri T-2 d.o.o
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem T-2 d.o.o? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več

ADMIRAL DYNAMICS d.o.o.

PTC Diamant, Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 810 91 92

RSTeam d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 68, 1000 Ljubljana, Tel: 01 519 70 65
Podatki so neverjetno močno sredstvo in v vsakem poslu sprožijo val rasti in razvoja. V napačnih rokah pa lahko povzročijo veliko škode. Zato je treba prizadevanja usmeriti v ... Več