Nas in strežniki
22.05.2021 20:58
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Synology ponuja alternativo Google Photos

Bliža se četrti junij, ko začne veljati sprememba v Googlovi politiki hrambe podatkov v oblaku.

Storitev Google Photos se je izkazala kot odličen pripomoček za varnostno kopiranje fotografij in videoposnetkov v oblaku, neomejeni visokokakovostni prenosi pa so pripomogli, da je storitev posvojilo stotine milijonov uporabnikov po vsem svetu. Toda od 4. junija bo Google začel šteti visokokakovostne prenose v vašo kvoto 15 GB prostora za shranjevanje, zato je povsem verjetno, da boste potrebovali več prostora za svoje fotografije, elektronsko pošto in druge dokumente in morali kupiti plačljiv paket Google One, da boste lahko še naprej uporabljali storitev Google Photos.

Zato je sedaj pravi čas za razmislek o alternativah, ki jih je veliko. Kar nekaj jih je v oblaku. Na primer ena od najbolj razširjenih storitev hrambe v oblaku je Dropbox, ki brezplačno ponuja 2 gigabajta prostora. Zaradi kombinacije hrambe podatkov in dostopa do zbirke Office je zelo privlačen Microsoftov oblak OneDrive. Uporabniki telefonov Huawei imajo na voljo na Huaweievem oblaku 50GB za približno 10 EUR, tudi Samsung ponuja podoben paket, ki pa bi ga v kratkem lahko ukinili. Če pa uporabljate mobilni telefon Apple, je iCloud ena najlažjih rešitev za varnostno kopiranje fotografij. Za samo en evro na mesec storitev ponuja do 50 GB prostora za fotografije. Alternativ v spletu je torej dovolj.

Kako pa je glede varnosti?

Fotografije niso kar neke datoteke, ki se nam valjajo na diskih. To so spomini s počitnic, družinskih srečanj, praznovanj s prijatelji, obletnic ali fotografije otrok od njihovega rojstva do odraslosti. Zato je pomembno, da jih imamo ne le urejene in ves čas na voljo, temveč tudi varno shranjene. Gotovo ste tudi brali o požaru podatkovnega centra francoskega ponudnika oblačnih storitev, kjer je imel svoje strežnike tudi slovenski Partis, ki zaradi tega dogodka že dva meseca ne deluje.

Zato verjamem, da je za pravo varnost potrebna lokalna rešitev, ki storitve v oblaku vključuje kot dopolnilo. Uporaba storitev v oblaku je prav gotovo lahko zelo koristna, sploh kadar se uporablja v okviru večnivojske strategije varnostnega kopiranja podatkov. Vendar pa popoln nadzor nad podatki, tako preko spleta, kot tudi lokalnega omrežja dobite le z nadzorovano hrambo.

Idealna naprava za to je strežnik NAS Synology. Tako oblačne storitve kot tudi strežniki NAS so opremljeni z impresivno varnostjo, podatki se prenašajo kodirani in uporabljajo dvostopenjsko verifikacijo. Vendar so NASi veliko bolj prilagojeni posameznim uporabnikom in obenem postavljeni v lokalna omrežja, ki jih ščitijo požarni zidovi.

Kaj pa cena?

V prid NASom govori tudi primerjava stroškov na dolgi rok. Lahko rečemo, da je to lahko kar glavni razlog za uporabo strežnikov NAS Synology. V začetku je investicija resda višja, ampak se povrne že po približno dveh letih in pol, strežnik pa boste uporabljali gotovo vsaj še toliko časa. Bolj so prilagodljivi tudi glede nadgradljivosti. Na primer, če uporabljate 2TB diska v modelu strežnika NAS z dvema režama za diske in želite podvojiti kapaciteto. Disk s kapaciteto 4TB dobite za približno 30€ višjo ceno za vsak disk, medtem ko na Googlu dodatnih 2 TB ne morete zakupiti, naslednji 10TB paket pa vas bo stal 50€ na mesec, torej petkrat več.

Strežnik NAS Synology pa ni le prostor za varno hrambo podatkov, je še veliko več. V paketnem centru, ki je nameščen znotraj operacijskega sistema naprav je na voljo bogat nabor programov. Postavili si boste lahko svoj e-poštni strežnik, večpredstavnostni center, bazo podatkov ali virtualni računalnik. Programskih paketov je na voljo resnično veliko, za uporabnike pa so povsem brezplačni.

Synology ponuja veliko različnih modelov, vstopni z dvema diskoma dobite že za 180 €, optimalen model, s katerim boste lahko izkoristili ponudbo programskih paketov pa je strežnik Synology DS220+. Izbira je seveda odvisna od vaših potreb, zato bo verjetno najbolje, da se posvetujete s prodajalci, ki vam bodo svetovali pri izbiri pravega modela. Več informacij dobite na spletnem naslovu http://synology.xenon-forte.si/.

Vas zanima več iz te teme?
Strežniki NAS Synology

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XENON FORTE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri XENON FORTE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Enter your state here

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XENON FORTE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku