Računalništvo, telefonija
11.07.2010 08:22

Deli z drugimi:

Share

Študent razvil nevidno miško

Zanimiv koncept je študenta stal zelo malo denarja.
Zanimiv koncept je študenta stal zelo malo denarja.

Miška je že dolga leta nepogrešljiv pripomoček pri uporabi računalnika. Marsikdo izmed nas si upravljanja računalnika brez miške kot tudi tipkovnice težko predstavlja, a vse bolj kaže na to, da ga ne bomo vedno upravljali tako. Smernice namreč vedno bolj kažejo v drugo smer.

Na spletu se je pojavila zanimiva izmišljotina študenta univerze MIT, Pranava Mistryja, ki je razvil koncept upravljanja računalnika z navidezno miško, ki ga je poimenoval Mouseless. To mu je uspelo s pomočjo infrardečega laserja ter kamere, ki skupaj omogočata, da uporabnik z navidezno miško premika kurzor v operacijskem sistemu na povsem enak način, kot ga s fizično računalniško miško. Zanimiv pri tem pa je tudi podatek, da je študent za delovanje tega koncepta onkraj luže odštel le preračunanih 16 evrov.

Sicer pa podobna tehnologija prihaja na prodajne police tudi za igričarje. Microsoft bo namreč letošnjo jesen poslal na trg vmesnik Kinect (poznan tudi kot Natal), ki bo vsem uporabnikom konzole Xbox 360 omogočal igranje namenskih iger brez uporabe igralnega ploščka. Uporabniki bodo namreč te igrali le s pomočjo gibov in glasu.


Prijavi napako v članku