Triki in nasveti
09.06.2020 20:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Strategije, orodja in še več … vse, kar morate vedeti o ekipni kolaboraciji? (2. del)

Strategije, orodja in še več … Vse, kar morate vedeti o ekipni kolaboraciji? (2. del)
Strategije, orodja in še več … Vse, kar morate vedeti o ekipni kolaboraciji? (2. del)

V prvem delu članka smo prišli do polovice nasvetov za učinkovito ekipno kolaboracijo, zdaj pa nadaljujemo tam, kjer smo končali. Pri ekipi je potrebno iskati dobre lastnosti, ekipo je treba graditi, zagotoviti, da se počuti sproščeno, in če imajo vsi člani ekipe delo, ki ga opravljajo, radi, potem ni več težko,” pravi dr. Turel. Ključnega pomena je dobro vzdušje. Vodje so le prvi med enakimi, ljudi je potrebno poslušati, jih razumeti in jim dati potrebne priložnosti. Kolege je potrebno spoštovati in jih opolnomočiti. Ko pridejo z inovativnimi idejami in predlogi, je edina naloga vodje ta, da jih podpre in jim omogoči, da uspejo.

1. del članka je dostopen tukaj: Strategije, orodja in še več … Vse, kar morate vedeti o ekipni kolaboraciji? (1. del)


S pomočjo portala HubSput smo za vas pripravili nekaj strategij, kako pripraviti ekipo za boljšo kolaboracijo (v prvem delu smo jih obdelali 6).

 1. Komunicirajte vizijo, vrednote in cilje podjetja znova in znova;
 2. komunicirajte vaša pričakovanja od kolaboracije;
 3. definirajte in komunicirajte ekipne cilje;
 4. izpostavite (in še prej prepoznajte) veščine in prednosti posameznih članov ekipe;
 5. vzpostavite skupnost na delovnem mestu;
 6. vzdržujte odprto in iskreno komunikacijo;
 7. spodbujajte kreativnost;
 8. delite znanje, informacije in vire;
 9. bodite vzor;
 10. premostite meje pisarne;
 11. praznujte in nagrajujte uspešno ekipno delo;
 12. investirajte v kolaboracijska orodja.

7. Spodbujajte kreativnost

Ekipa, ki med seboj dobro sodeluje, je inovativna ekipa. Kreativnost je lastnost najboljših timov podjetij po celem svetu. “Brainstorming” seanse so lahko odličen način, kako vzbuditi kreativno razmišljanje. Okolje, kjer lahko posamezniki prosto predlagajo in komunicirajo o idejah, daje zaposlenim občutek, da dejansko doprinašajo k poslanstvu podjetja.

8. Delite znanje, informacije in vire

Pravijo, da je v znanju moč kajne? Če znanje delimo s člani ekipe, se vsi skupaj počutimo, da lahko doprinesemo k skupnim ciljem. Na tem področju so nam lahko v veliko pomoč raznorazni “file-sharing” programi in orodja, preko katerih imajo vsi člani ekipe dostop do vsega. Naslednji korak je, da ustvarimo prostore – tako fizične kot virutalne – kjer ekipa lahko deli svoje zamisli, kjer lahko diskutira o svojih napakah in kjer lahko poteka konstruktivna debata.

9. Bodite vzor

Menedžer, direktor, ali vodja je tisti, ki mora najprej sam pri sebi biti naklonjen h kolaboraciji in šele nato enako zahtevati od svojih zaposlenih ali sodelavcev. Zelo dobra praksa so “ena-na-ena” sestanki, kjer nadrejeni s svojimi zaposlenimi izvaja pogovor. Bolj kot člani ekipe zaupajo svojim nadrejenim, večja bo tudi sicer splošna stopnja zaupanja med člani ekipe. Rezultat tega je lahko na dolgi rok tudi večja produktivnost.

10. Premostite meje prisarne

Tukaj ne ciljamo zgolj na številne korporativne dogodke, ampak predvsem na “team building” programe, ki so v zadnjih letih stalnica v podjetjih. Izven pisarne se med sodelavci spletejo drugačne, bolj trdne vezi, ki se razlikujejo od tistih, ki se gradijo v službenem času. Ljudje se zunaj pisarne tako vidijo tudi kot ljudje in ne zgolj kot sodelavci.

Seveda pa ni nujno, da se dejansko odpravimo na kak organiziran “team building”, temveč je včasih dovolj že to, da zjutraj skupaj spijemo kavo, ali se po službi odpravimo na pivo. Nekatera manjša podjetja imajo celo prakso, da vsak dan izberejo drugega sodelavca, s katerim se odpravijo na kosilo.

11. Praznujte in nagrajujte uspešno ekipno delo

Če uspešno ekipno delo nagradite, s tem komunicirate vrednote, ki predstavljajo vaše podjetje. Pomembno je, da ekipno kolaboracijo postavite kot individualni cilj, kajti vsak posameznik lahko prispeva k uspehu ekipe. Člani ekipe morajo vedeti, da bo njihov kolaborativni uspeh nagrajen.

12. Investirajte v kolaboracijska orodja

S tem, da ustvarimo digitalno delovno okolje, lahko na dolgi rok najlažje zagotovimo uspešno kolaboracijo v ekipi. Kar 80 % podjetij po svetu uporablja takšno ali drugačno obliko orodij za ekipno kolaboracijo. Dejstvo je, da se splača investirati v prava orodja, še posebej, če se zavedamo, da se vedno bolj širi tudi delo na daljavo. Digitalno delovno okolje si lahko vsako podjetje prilagodi po svoje, prav tako pa ni potrebno, da takoj investirate velike vsote denarja. Verjetno je najbolj pametno, da preizkusite različna orodja in tako ugotovite, kaj je tisto, kar vam najbolj ustreza.


1. del članka je dostopen tukaj: Strategije, orodja in še več … Vse, kar morate vedeti o ekipni kolaboraciji? (1. del)


Prijavi napako v članku