Triki in nasveti
06.06.2020 08:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Strategije, orodja in še več … Vse, kar morate vedeti o ekipni kolaboraciji? (1. del)

Strategije, orodja in še več … Vse, kar morate vedeti o ekipni kolaboraciji? (1. del)
Strategije, orodja in še več … Vse, kar morate vedeti o ekipni kolaboraciji? (1. del)

Sodelovanje v ekipi oz. ekipna kolaboracija je steber vsake uspešne poslovne zgodbe. Podjetja oz. ekipe, ki uspejo vzpostaviti kvalitetno kolaboracijo, beležijo višjo raven zaupanja med sodelavci ali člani ekip, večjo stopnjo zavzetosti in konec koncev boljše poslovne rezultate. Študije kažejo, da so ekipe, ki med seboj dobro sodelujejo tudi do 5-krat bolj uspešne, ker se počutijo motivirane in imajo skupne cilje.

2. del članka je dostopen tukaj: Strategije, orodja in še več … vse, kar morate vedeti o ekipni kolaboraciji? (2. del)

Kljub temu, da so prednosti, ki jih prinaša kvalitetno sodelovanje medl ljudmi znane, menedžerji le redko dajejo poudarek na ekipni kolaboraciji. To je potrdila tudi nedavna raziskava podjetja Salesforce. Preko 1.400 menedžerjev, zaposlenih in akademikov je sodelovalo v raziskavi in kar 86 % jih opaža, da je pomanjkanje kolaboracije glavni krivec za napake in spodrsljaje, ki se dogajajo na delovnem mestu. Zavedamo se, da je vodenje ekipe, katere člani med seboj dobro sodelujejo, izjemno težka naloga, ki zahteva izjemno koncetracijo vodij. S pomočjo portala HubSput smo za vas pripravili nekaj strategij, kako pripraviti ekipo za boljšo kolaboracijo.

 1. Komunicirajte vizijo, vrednote in cilje podjetja znova in znova;
 2. komunicirajte vaša pričakovanja od kolaboracije;
 3. definirajte in komunicirajte ekipne cilje;
 4. izpostavite (in še prej prepoznajte) veščine in prednosti posameznih članov ekipe;
 5. vzpostavite skupnost na delovnem mestu;
 6. vzdržujte odprto in iskreno komunikacijo;
 7. spodbujajte kreativnost;
 8. delite znanje, informacije in vire;
 9. bodite vzor;
 10. premostite meje pisarne;
 11. investirajte v kolaboracijska orodja;
 12. praznujte in nagrajujte uspešno ekipno delo.

1. Komunicirajte vizijo, vrednote in cilje podjetja znova in znova

Vsi potrebujemo razlog, da počnemo, kar počnemo – nek širši smisel svojega obstoja. Difiniranje poslanstva podjetja je prvi korak, da zbližamo ljudi, ki potem delajo skupaj, da bi dosegli zastavljene cilje. Poslanstvo podjetja mora biti enostavno, vendar jasno in močno. Govorimo torej o motivaciji, ki presega plačo. Bolj motivirani so zaposleni za delo, boljša bo kolaboracija v ekipi.


2. Komunicirajte vaša pričakovanja od kolaboracije

Podobno kot zgoraj, če ekipa ne ve, da od njih pričakujete sodelovanje, tega od njih tudi ne morete pričakovati. Od vsega začetka je potrebno postaviti cilje in imeti jasna pričakovanja od kolaboracije. Še boljše pa bi bilo, če bi bil to del “onboarding” procesa, da potencialni iskalci zaposlitve vedo, da je vaša prioriteta ekipno delo.

V opisu delovnega mesta morajo biti podrobnosti o individualnih nalogah, prav tako pa tudi o vlogah v ekipi. S tem, ko zaposlenemu jasno povemo, kaj je njegova individualna naloga in kaj skupinska, ima jasen vpogled v to, kaj se od njega pričakuje.

3. Definirajte in komunicirajte ekipne cilje

To, da ekipa točno ve, kaj so njihovi cilji, ni stvar pogovorov na mesečni ali še slabše četrtletni ravni. Idealno bi bilo, da se o ciljih pogovarjamo na dnevni ravni. Ekipa, ki pozna individualne – poleg tega pa še ekipne – cilje pomaga pri produktivnosti vseh članov ekipe. Določena podjetja uporabljajo nekoliko drugačen pristop, in sicer si ekipe same določijo dnevne cilje.


4. Izpostavite (in še prej prepoznajte) veščine in prednosti posameznih članov ekipe

Raziskave kažejo, da bi kar 66 % zaposlenih dalo odpoved, če bi dobili občutek, da niso cenjeni. Med milenijci je ta odstotek še višji, in sicer 76 %. Dejstvo je, da ljudje iščejo nove priložnosti, če njihove unikatne veščine niso prepoznane. Nismo vsi vodje, prav tako nismo vsi uspešni javni govorci. Uspešna ekipa je tista, ki iz vsakega posameznika potegne maksimum. Pomembno je, da se že v samem procesu rekrutiranja prepoznajo specifične veščine in prednosti, ki jih posameznik ima, potem pa je ključno tudi to, da se te veščina še naprej razvija.

5. Vzpostavite skupnost na delovnem mestu

Občutek skupnosti je ključni faktor za uspešno, kolaborativno delovno okolje. 54 % zaposlenih pravi, da so zaradi močnega občutka skupnosti na delovnem mestu ostali dlje, kot so sprva načrtovali. Ko posameznik občuti, da njegovo mnenje šteje, uspešno opravlja svoje naloge. Po drugi strani pa skupnost na delovnem mestu ne smemo graditi na silo. Mnoga moderna podjetja imajo redno prakso jutranje koordinacije, kave, ali kratkega druženja. Tam se pogovarjajo o dnevnih ciljih in nalogah, na tak način pa vsak član skupine točno ve, kaj ga čaka.

6. Vzdržujte odprto in iskreno komunikacijo

Kvalitetna ekipna kolaboracija sloni na odprti in iskreni komunikaciji. Bolj kot se ljudje počutimo sprejete, več idej smo pripravljeni podati in bolj produktivna postane ekipa. Za tiste nekoliko bolj introvertirane člane ekipe je ta del procesa manj naravane, kot se morda zdi. Če nam torej uspe ustvariti psihološko varno delovno okolje, v katerem se člani ekip počutijo varni pred sodbami, obstaja večja verjetnost, da bodo komunicirali odprto in podajali svoje ideje.

2. del članka je dostopen tukaj: Strategije, orodja in še več … vse, kar morate vedeti o ekipni kolaboraciji? (2. del)


Prijavi napako v članku