Računalništvo, telefonija
02.10.2019 14:30

Deli z drugimi:

Share

Štirje slovenski zdravstveni projekti dobili podporo Evropske inovacijske mreže

Sistem, ki omogoča 24-urno spremljanje srca, naprava, ki sladkornim bolnikom pomaga izogniti amputaciji nog, programska oprema z izboljšanim AI, ki išče zgodnje znake Alzheimerjeve bolezni, in tablico ter zapestni pas, ki starejšim omogoča zdravo življenje v lastnih domovih. Ti štirje slovenski projekti so le nekateri izmed izbranih projektov EIT Health RIS Innovation Call 2019.
Štirje slovenski zdravstveni projekti dobili podporo Evropske inovacijske mreže
Štirje slovenski zdravstveni projekti dobili podporo Evropske inovacijske mreže

V razpisu za inovacije EIT Health RIS 2019 bodo izbrani konzorciji prejeli mentorstvo in finančna sredstva v višini do 75.000 evrov od EIT Health, enega največjih evropskih javno-zasebnih partnerstev na področju zdravstvenih inovacij. V enem od najbolj obetavnih razpisov za inovacije v zdravstvu srednje, vzhodne in južne Evrope so ocenjevalci izbrali dvanajst projektov, s pomočjo katerih bi evropski državljani nekega dne lahko živeli dlje, bolj zdravo in srečno. Skupaj je bilo oddanih 104 spodbudnih vlog. Od dvanajstih izbranih projektov so štirje izvirali iz Slovenije, po dva iz Hrvaške in Romunije ter po eden iz Grčije, Estonije, Italije in Slovaške. Podeljene rešitve so povezane z velikimi podatki / oblakom (33%), novimi tehnologijami (33%), mobilnimi aplikacijami (17%) in nosilnimi napravami (17%). Vsi ti predstavljajo ti. ‘Focus Areas’, glavna področja inovacij v zdravstvu, ki so na področju radarja EIT Health.

Izbrani projekti v Sloveniji so:

  • PVR sistem je naprava, katere cilj je pomagati več kot 400 milijonom ljudem, ki živijo s sladkorno boleznijo. V nekaterih sladkornih bolnikih se lahko razvije stanje, imenovano diabetična razjeda stopal. Slednje lahko, če se ne ozdravi, privede do amputacije. Trenutne rešitve so neučinkovite, saj se nezadostno ukvarjajo z osrednjim problemov, slabo prekrvavitvijo stopal. Eden najbolj obetavnih načinov zdravljenja za izboljšanje krvnega obtoka je nanašanje ogljikovega dioksida na pacientove noge. Namen predlaganega sistema PVR je to storiti na varen in ne invaziven način.
  • HomeCare2020 je kombinacija tabličnega računalnika in pametnega zapestnega pasu. Njeni ustvarjalci želijo starejšim ljudem pomagati živeti zdravo življenje v svojih domovih, v nasprotju s selitvijo v domove za ostarele ali prepogosto obiske pri zdravnikih. Uporabniki lahko s tabličnim računalnikom sprožijo klice v sili, si nastavijo opomnike za jemanje zdravil ali brez težav upravljajo z gospodinjskimi aparati. Vsebuje tudi koristne informacije za negovalce na domu. Pametni zapestni pas ima dolgo življenjsko dobo baterije in samodejno spremlja raven aktivnosti uporabnika ter zazna nevarne situacije (npr. padce).
  • LifeECG želi zdravnikom omogočiti daljše spremljanje srčne aktivnosti svojega bolnika, kar bi jim lahko pomagalo odkriti stanja, ki bi jih sicer spregledali. Dandanes je večina meritev EKG-ja kratkotrajna, običajno traja od nekaj sekund do enega ali dveh dni. Vitalne nepravilnosti, kot so atrijske fibrilacije, pa zdravniki pogosto zamudijo. LifeECG je fleksibilna storitev, ki je enostavna za uporabo in varno shranjena
    v oblaku. Integrirana je z mobilno napravo EKG in omogoča 24-urno prenašanje EKG posnetkov v živo. Programska oprema s pomočjo strojnega učenja za izboljšanje odkrivanja nepravilnosti tudi analizira zabeležene podatke.
  • NEUS je programska oprema za zgodnje odkrivanje blagih kognitivnih okvar (MCI). Te so predhodniki Alzheimerjeve bolezni, najpogostejše oblike demence. Trenutno ne poznamo zdravila za demenco, vendar obstoječe terapije, ki lahko izboljšajo in podaljšajo kognitivne funkcije, če je stanje odkrito v zelo zgodnji fazi. To je cilj NEUS-a. Združuje tehnologijo sledenja oči in digitaliziran nevropsihološki test s sistemom za podporo odločanju, ki temelji na AI. Za razliko od drugih rešitev je cenovno dostopna, daje rezultate v realnem času in ne zahteva prisotnosti nevrologa.

Letos smo organizirali razpis za inovacije EIT Health InnoStars RIS za države, ki so – po evropskem pregledu inovacij – bolj napredne na področju inovacij. Število aplikacij je preseglo naša najbolj optimistična pričakovanja,” je dejala Mónika Tóth, vodja programa EIT Health InnoStars RIS. “Natečaj je dokazal, da je potencial zdravstvenih inovacij v državah v razvoju, ki sodelujejo v regionalni shemi inovacij, zelo velik. Infrastruktura je morda nekoliko slabše razvita kot v bolj naprednih državah, vendar premorejo obilo talenta in zmogljivosti za inovacije so impresivne. Naše države imajo mlade, nadarjene ljudi, ki so digitalno spretni in žejni, da bi sprejeli spremembe. To so ključne sestavine razvoja inovativnih tehnologij v zdravstvu in upamo lahko, da bodo izboljšale življenja vseh evropskih državljanov.”

“Inovacije se ne dogajajo same od sebe – raziskovalci in podjetja pogosto potrebujejo malo pritiska, da usmerijo svojo pot k sodelovanju,” je dejal Jakob Gajšek, izvršni direktor inkubatorja Univerze v Ljubljani. “Regionalna inovacijska shema EIT Health je pri tem eden od najučinkovitejših inštrumentov. S konkretno podporo in financiranjem je odličen primer, kako spodbuditi sodelovanje med industrijo in akademskim svetom. Zelo smo veseli odziva v Sloveniji, in se veselimo podpiranja zmagovalnih projektov. Naredili bomo vse, kar lahko – sami in prek mreže EIT Health – da povečamo njihove možnosti za uspeh.

Več o RIS Innovation Call 2019

Razpis je bil organiziran v okviru regionalne inovacijske sheme EIT Health (RIS), evropskega programa, ki podpira bolj napredne regije pri odkrivanju in razvoju inovacij na področju zdravstva in drugih področjih. Razpis programa za inovacije, ki je bil prvič organiziran leta 2019, je namenjen financiranju kakovostnih, močnih in uravnoteženih projektov, ki jih bodo razvile lokalne akademske in neakademske ustanove. Projekti bodo usklajeni z vključitvijo lokalnih programov EIT Health Hubs: Ljubljanski univerzitetni inkubator v Sloveniji, Tartu Biotechnology Park v Estoniji, Consorzio Arca v Italiji, National Documentation Center (EKT) v Grčiji, Asociatia INIT & Freshblood HealthTech Community v Romuniji, Innovlab T-Syistems na Slovaškem in Univerza v Zagrebu na Hrvaškem. Izbrani projekti prejmejo financiranje, mentorstvo in navezovanje stikov s potencialnimi partnerji za razvoj poslovnih priložnosti. Izbrani projekti so na voljo tukaj.

Regionalno shemo inovacij financira Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo, na področju zdravstva pa koordinira EIT Health InnoStars.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Agencija odmev damijan nacevski s.p
Za več informacij so vam na voljo pri Agencija odmev damijan nacevski s.p
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Agencija odmev damijan nacevski s.p? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku