Telefoni
10.03.2021 17:38

Deli z drugimi:

Share

Štiri napovedi o iPhonu 14, katere morate poznati že danes

Glede na to, da za iPhone 13 ni napovedanih večjih novosti, z nestrpnostjo pričakujemo leto 2022, ko bi Apple lahko postregel z bolj konkretnimi posodobitvami iPhone naprav. Tukaj je vse, kar vemo o iPhonu 14.
iPhone v letu 2022 bi lahko ponudil lastnosti, ki jih v iPhonu 13 še ne bo.
iPhone v letu 2022 bi lahko ponudil lastnosti, ki jih v iPhonu 13 še ne bo.

Serija iPhone 12 je izšla lani, kar pomeni, da je naslednja na vrsti generacija iPhone 13, za katero pa ni napovedanih večjih izboljšav in novosti. Kot vse kaže bomo na večje posodobitve in spremembe primorani počakati še vsaj do leta 2022, ko na sceno prihaja serija iPhone 14 oz. kakorkoli bo pač Apple poimenoval novo izdajo.

Dejstvo je, da je do izida iPhona 14 še več kot eno leto in se do takrat lahko še marsikaj spremeni. Eno glavnih vprašanj je poimenovanje. Nekatere govorice pravijo, da bi lahko letošnje iPhone Apple ponovno označil z “S”, kar pomeni, da lahko letos pričakujemo “iPhone 12S” in naslednje leto “iPhone 13”, vendar za zdaj ostanimo pri bolj verjetnem scenariju in za leto 2022 govorimo o iPhonu 14.

Glede na to, da o iPhonu 14 še nismo ravno veliko slišali, bomo s pomočjo portala Tech Radar zbrali vse, kar je za zdaj znanega in poizkušali napovedati, kaj bi si od Appla morda želeli. Med drugim tudi nekaj lastnosti, ki smo jih pri Androidih že videli in naprednih posodobitev, ki smo jih lahko zasledili v Applovih patentih. Tukaj je torej vse, kar o iPhonu 14 že vemo in kaj si od njega želimo.

iPhone 14 se bo znebil “notch” odprtine na zgornjem robu

Napoved priznanega Applovega analitika in “leakerja” Ming-Chi Kua kaže, da se bo iPhone 14 končno znebil zgornje odprtine.

Android naprave so se te odprtine znebile že pred leti, Apple pa jo je ohranil, da je skril prednje senzorje, ki omogočajo tehnologijo Face ID. Če se napoved Ming-Chi Kua uresniči, bi lahko iPhone 14 ohranil zgolj “punch-hole” za “selfie kamero”, je pa potem vprašanje, kam bi postavil senzorje.

Ena od možnosti je, da bi jih postavil v manjšo odprtino in ob “selfie kamero”, ali pa bi vse senzorje skril direktno pod ekran, kot recimo ZTE Axon 20 5G.

Vir: Apple

iPhone 14 … očala?

Ta napoved je sicer še zelo ohlapna, vendar eden od patentov kaže, da bi lahko Apple Glasses očala bila preprosto okvir za iPhone, nekaj podobnega kot Google Cardboard. Če sklepamo iz tega, da za iPhone 13 kakšnih podobnih napovedi ni, bi lahko ravno iPhone 14 bila naprava, ki to omogoča.

Vir: US Patent and Trademark Office

iPhone 14 MagSafe glavni polnilec

iPhone 12 je prvi predstavil sistem MagSafe, ki omogoča brezžično polnjenje preko magnetne povezave z zadnjo stranjo telefona. “MagSafe polnilec” pa je bil prvič uporabljen pri prenosnikih MacBook in glede na še enega v vrsti patentov bi lahko Apple ta koncept uporabil za prihodnje iPhone – potencialno že za iPhone 14.

Kot tak bi polnilec deloval po principu MacBook MagSafe polnilnicev: magnetna povezava s spodnjim robom iPhona 14 in enostavna prekinitev povezave. To obenem tudi pomeni, da bi iPhone 14, če bo dejansko začel s to metodo, končno opustil uporabo Lightning kabla, ki je del iPhonov že od iPhona 5.

iPhone generacija 2022 bo v celoti 5G

Kuo je med drugim napovedal še, da bodo do leta 2022 vsi Applovi telefoni 5G kompatibilni. Serija iPhone 12 je vzpostavila 5G povezljivost v vseh “flagship” napravah, kar pomeni, da bi do leta 2022 sledili še vsi ostali modeli.

Kaj še pričakujemo od iPhona 14?

Glede na to, da še vedno ne vemo, koliko bodo stale naprave iPhone 13, se bomo pri napovedi cene zanašali na podobne okvirje, kot pri iPhonu 12.

Najcenejši model bo po vsej verjetnosti iPhone 14 mini, katerega cena bi se lahko gibala v okvirjih iPhona 12 mini, podobno pa velja za standardni iPhone 14, ki bi lahko bil nekje na ravni iPhona 12. Če sledimo vzorcu, bi bila potem primerljiva iPhone 14 Pro in iPhone 12 Pro ter na koncu še iPhone 14 Pro Max in iPhone 12 Pro Max.

Seveda se cene pri Applu lahko vedno spremenijo, sploh če Apple najde razlog, da zaračuna več.

Tudi datum izida iPhona 14 je trenutno še neznan: Apple po navadi predstavi svoje telefone v tretjem kvartalu, kar pomeni, da bi lahko serija iPhone 14 uradno izšla septembra 2022, preden bi dejansko stekla prodaja oktobra 2022. Še vedno pa prihaja do določenih zamud zaradi pandemije, ki bi lahko vplivale tudi na cikle čez eno leto.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Zlati partner

GAMBIT TRADE d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Podjetje Gambit trade d.o.o. je specializirano za rešitve vodenja prodaje in prodajnih skupin. Pomagajo vam pri uvajanju Microsoft rešitev … Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več