Programska oprema
17.01.2006 13:24
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Število “klasičnih” virusov se je v primerjavi s črvi zmanjšalo

Glede na podatke Pandinih laboratorijev je bil manj kot odstotek vseh groženj, odkritih v letu 2005, virusov, za razliko od Trojancev in črvov, ki so v primerjavi s prejšnjim letom še vedno močno prisotni.

“Virusi, opisani kot grožnje, ki prilepijo svoje kode na ostale izvršilne datoteke z namenom, da bi vršile svoje škodljive postopke, so v letu 2005 dosegle najnižjo točko do sedaj,” pojasnjuje Luis Corrons, direktor Pandinih laboratorijev. “Namen ustvarjalcev takih vrst groženj je navadno sloves. Kakorkoli že pa je zakonodaja proti računalniškemu kriminalu je v mnogo državah po celem svetu tako učinkovita, da je pripeljala do dramatičnega upada v številu pojavov novih groženj take vrste. Tako zdaj skoraj nihče več ne tvega z ustvarjanjem in distribucijo groženj, če niso v ozadju finančne koristi, ki si jih obeta.”

Izmed novih groženj, ki so jih Pandini laboratoriji odkrili v letu 2005, je bilo 42 % trojancev, 26 % botov, 11 % backdoor trojancev, 8 % klicalnikov, 6 % črvov in 3 % reklam ter vohunskih programov. Aktivnost groženj, ki jih je zaznal Panda ActiveScan je bistveno drugačna. V tem primeru je 44 odstotkov odkritij vrsta reklam ter vohunskih programov, vendar še vedno brez prisotnosti pomembnega virusa.


Prijavi napako v članku