Triki in nasveti
08.06.2011 10:46
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ste pripravljeni na IPv6?

Računalniške novice so pripravljene na IPv6. Kaj pa vi?
Računalniške novice so pripravljene na IPv6. Kaj pa vi?

Vsaka naprava, ki je priključena na svetovni splet, potrebuje svoj internetni naslov IP. Čeprav danes prevladuje protokol IP različice 4 (IPv4), se bo to kmalu spremenilo. Število prostih naslovov IPv4 se namreč vztrajno zmanjšuje. Po sedanjih napovedih naj bi jih dokončno zmanjkalo najkasneje v letu 2012. Pri protokolu IPv6 teh težav ne bo, saj je na razpolago dovolj naslovov za vsako elektronsko napravo na svetu danes in v prihodnosti.

Naslove IPv6 danes že podpirajo vsi sodobni operacijski sistemi Windows, MacOS in Linux. Ker gre tu za povsem ločen sistem od protokola IPv4, je do novih naslovov mogoče dostopati le preko modemov, usmerjevalnikov in požarnih zidov, ki novi protokol podpirajo. Zaradi tega je podjetje Google za svetovni dan IPv6 (8. junija 2011) pripravilo posebno spletno stran, kjer lahko na sila enostaven način preverimo, ali smo pripravljeni na prehod na IPv6. Spletna stran je dosegljiva na naslovu http://goo.gl/Efdhi.

Če se vam bo prikazala stran z obvestilom »Da, videti je, da ste pripravljeni«, potem nimate težav pri povezovanju s spletnimi mesti, ki podpirajo IPv6. Če Googlov test ne uspe (ponavadi gre tu za podjetja), vam priporočamo obisk spletne strani http://goo.gl/2IA7G. Tu gre za naprednejšo spletno stran, ki vam bo podala natančnejšo analizo vaše pripravljenosti na IPv6 in vam dala napotke, kaj morate še storiti za dosego želenega cilja.


Prijavi napako v članku