Računalništvo, telefonija
27.02.2009 05:24
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Standardizacija brezžičnega napajanja?


Brezžično polnjenje naprav bo kmalu postalo del našega vsakdanjika!

Japonska vlada je izrazila veliko zanimanje za brezžični prenos električne energije, saj je oblikovala posebno medresorno delovno skupino Radio Wave Policy Council, ki bo v bližnji prihodnosti poskušala standardizirati rešitve, namenjene brezžičnemu napajanju in polnjenju številnih naprav zabavne elektronike. Tovrstna pobuda je pravzaprav prišla s strani podjetja Toshiba, ki bo skupaj z medresorno delovno skupino poskušala najkasneje do leta 2020 standardizirati sisteme za brezžično napajanje in polnjenje naprav. Strokovnjaki medresorne delovne skupine Radio Wave Policy Council trenutno preučujejo tri različne tehnologije brezžičnega prenosa električne energije, ki imajo zdaleč največ možnosti za standardizacijo.

Prva tovrstna tehnologija je vgrajena v novo platformo podjetja Powermat, ki omogoča brezžično napajanje in polnjenje številnih prenosnih naprav. Prenos energije po zraku omogoča elektromagnetna radiacijska tehnologija Near Field Power (elektromagnetno valovanje), ki jo človeštvo raziskuje že dobri dve stoletji. Inovativna platforma je pisana na kožo polnjenju številnih manjših prenosnih naprav, kot so mobilni telefoni, dlančniki, prenosni predvajalniki večpredstavnostnih vsebin in podobno. Izkoristek naprave znaša dobrih sedemdeset odstotkov.

Podoben sistem so pred časom razvili tudi inženirji inštituta Massachusetts Institute of Technology (MIT). Njihovo tehnologijo bi bilo mogoče vgraditi v obstoječe transformatorje, kar bi omogočilo usmerjeno oddajanje energije v prostor. Tovrstni napajalni viri bi bili namenjeni predvsem prenosnim napravam, kot so mobilni telefoni, dlančniki, prenosni računalniki in podobno.

Tretja različica tovrstne tehnologije, ki so jo pripravili inženirji podjetja Intel, pa omogoča brezžično napajanje električnih naprav višjih moči. Izkoristek inovativnega sistema moči šestdeset vatov je na razdalji dveh metrov kar 75-odstotni. Sistem obsega dve bakreni tuljavi frekvence deset hercev, ki lahko brezžično prenašata dovolj električne energije za nemoteno “delovanje” 60-vatne žarnice.


Prijavi napako v članku