Operacijski sistemi
25.07.2016 20:56
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spremembe pri nameščanju aplikacij na pametne telefone Android

Google bo moral septembra evropskim komisarjem pojasniti, zakaj s prednameščenimi aplikacijami na Androidu ovira konkurenco!
Google bo moral septembra evropskim komisarjem pojasniti, zakaj s prednameščenimi aplikacijami na Androidu ovira konkurenco!

Pri Googlu veliko naporov vlagajo v zadovoljstvo uporabnikov z mobilnimi aplikacijami. Slednje so glavni razlog zakaj danes uporabniki uporabljajo pametne telefone zato ne preseneča, da je delovanje aplikacij deležno nenehnih izboljšav. Tokrat so se pri Googlu osredotočili na Google Play trgovino.

Prva sprememba se nanaša na algoritme, ki vplivajo na končno velikost same datoteke. Aplikacije zahtevajo različno količino spomina in predvsem pri srednjih ali vstopnih modelih pametnih telefonov Android, je količina spomina lahko omejena. Zato bodo odslej aplikacije s posebnimi algoritmi kompresirane. Na ta način bodo zahtevale manj spomina. Pri Googlu navajajo tipičen primer aplikacije velikosti 23MB, ki je po novem velika zgolj 13MB. Kompresija je podobno uspešna ne glede na začetno velikost aplikacije. Google s tem zatrjuje, da bodo uporabniki imeli nižje mesečne obračune porabe prenosa podatkov.

Druga sprememba v trgovini Google Play se nanaša na transparentnost. Razvijalci namreč pri aplikacijah niso vedno navajali dejanske velikosti. Velikokrat se namreč zgodi, da si uporabnik aplikacijo naloži in ob prvem zagonu pride do dodatnih namestitev vsebin. Slednje lahko nanesejo veliko več prenosa podatkov kot sama namestitev aplikacije. Do sedaj omenjena praksa ni bila uporabniku dovolj jasno predstavljena. Iz tega razloga bo na voljo tudi končna velikost aplikacije in ne zgolj tista, ki se prvotno namesti na pametno napravo.

Končni rezultat sprememb je dobrodošla novica za vse uporabnike mobilnih aplikcij. Še posebej tisti, ki radi posežete po kakšni igri in s tem lahko hitro naletite na večjo količino prenosa podatkov prek mobilnih omrežij. Zato pazljivo preverite koliko spomina aplikacija zares zahteva preden jo namestite.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku