Triki in nasveti
11.04.2021 18:32
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte uporabno Teams aplikacijo Odobritve

Ne glede na to, ali potrebujete pisno potrdilo nadrejenega ali potrditev s strani večih zainteresiranih, je proces potrjevanja del praktično vsakega delovnega procesa. Vendar pa je le-temu še posebej težko slediti in ga nadzorovati, kadar je vanj vključenih veliko različnih ljudi. Zato je tukaj posebna aplikacija znotraj Microsoft Teams, Odobritve oz. Approvals.

Primer: Prihodnji teden bi si želeli vzeti dan dopusta pa ne veste, preko katerega kanala naj se obrnete na nadrejenega, saj ta v poplavi e-sporočil, ki jih dobiva, včasih kakšno tudi spregleda. Ne bi radi bili vsiljivi, a kaj, če vašo prošnjo za dopust slučajno spregleda, vi pa ne boste mogli izpolniti svoje obveznosti, ki je bila dogovorjena že pred tedni? Ali še huje, kaj, če vas neupravičeno ne bi bilo v službo, ker bi mislili, da je nadrejeni o dopustu obveščen, pa ne bi bil? Kako fino bi bilo, da bi nadrejeni imel eno mesto, kamor bi lahko pogledal, in takoj videl, ali ima kakšno prošnjo za odobritev …

No, to že obstaja.

Teams aplikacija Odobritve vam omogoča preprosto ustvarjanje, upravljanje in skupno rabo potrjevanja. Tok odobritve lahko preprosto začnete v klepetu, v pogovoru v kanalu, ali iz same aplikacije Odobritve. Izberete vrsto odobritve, dodate podrobnosti, priložite datoteke in izberete odobritelje, ki so o zahtevi obveščeni in jo pregledajo ter odobrijo ali zavrnejo.

Kreiranje nove zahteve za odobritev

Poiščete aplikacijo Odobritve. Opomba: če ima kdo angleško verzijo, namesto tega piše »Approvals«.

a) Začnete tipkati »odobritve« v iskalno polje na vrhu Teams-ov:

b) Izberete zavihek »Objave« na kanalu (s tem vidite razdelek, kjer se nahajajo objave tega kanala), na dnu kliknete na tri pike ob vnosnem polju ter začnete tipkati »odobritve«:

c) Podobno lahko Odobritve poiščete tudi v klepetu – ob vnosnem polju kliknete na tri pike in začnete tipkati »odobritve«.

d) Lahko pa si aplikacijo Odobritve dodate neposredno v Teams podokno od koderkoli v Teams-ih.

2. Odpre se vam aplikacija Odobritve in od tu lahko kreirate novo zahtevo za odobritev (za tiste z angleško različico: »New approval request«).

3. Vpišete vse potrebne podatke in oddate zahtevo za odobritev:

4. Ko ponovno odprete aplikacijo Odobritve, si lahko vse odobritve ogledate in jih upravljate na enem mestu – kliknete na tri črtice levo zgoraj in izberete, ali naj se prikažejo prejete ali poslane zahteve (v angleški različici »Received/Sent«).

Vsaka zahteva za odobritev je prikazana skupaj s ključnimi podrobnostmi, kot so stanje, vir, prosilec in odobritelji. Iz seznama si lahko izberete določeno odobritev, da si ogledate dodatne informacije in spremljate njen napredek.

Pridobivanje elektronskih podpisov

Včasih se zgodi, da potrebujete še več kot samo odobritev zahteve – potrebujete na primer tudi podpis. Teams aplikacija Odobritve je namreč namenjena predvsem bolj neformalnemu potrjevanju (sodelavec – sodelavec, zaposleni – nadrejeni), ni pa primerna za pridobivanje uradnih odobritev in podpisov, recimo pogodb. Seveda pa vam lahko nadrejeni podpiše tudi kakšno referenco ali naročilnico za poslovnega partnerja – pomembno je le, da imate v mislih, da na tak način ne bi mogli podpisati pogodbe, saj za ta namen uporabljamo druga orodja.

Vse odobritve na enem mestu

Teams Odobritve lahko kombinirate s Power Automate in si ustvarite pravilo, ki se izvrši v povezavi z določeno zahtevo za potrditev.

V Power Automate lahko iz ene od več kot 350-ih predlog ustvarite nov tok in izberete sprožilec, kot je recimo sistemski dogodek (npr. Nova datoteka je ustvarjena na OneDrive ali vam je na GitHub-u dodeljen nov incident). Nato dodate naslednji korak toka tako, da kot dejanje uporabite blok Odobritve, določite odobritev, ki se bo zagnala in po kakšnem času, na koncu pa vnesete še podrobnosti o odobritvi, kot so odobritelji, priloge itd. Dodate lahko tudi pogoj za spremljanje, ali je bila zahteva odobrena ali zavrnjena ter za dokončanje naslednjega koraka v toku, kot je posodabljanje zapisa v nekem drugem orodju.

Primer: ko je oddan določen obrazec, lahko ustvarite tok, ki bo na osnovi zahteve deloval neposredno iz Teams-ov in določal, kaj se zgodi po odobritvi zahteve (npr. objava potrditvenega sporočila v Teams-ih) ali zavrnitvi (npr. ustvarjanje opravila v Planner-ju).

Odobritev se bo samodejno pojavila v Teams-ih:


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Microsoft Teams


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

PC7 d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 68, 1000 Ljubljana, Tel: 01 519 70 65
Podatki so neverjetno močno sredstvo in v vsakem poslu sprožijo val rasti in razvoja. V napačnih rokah pa lahko povzročijo veliko škode. Zato je treba prizadevanja usmeriti v ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več