Računalništvo, telefonija
06.04.2017 19:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte material, ki se samodejno popravlja

Pred in po
Pred in po

Če vam pade vaš telefon na tla imate po navadi dve možnosti: ali popravite ekran, ali enostavno zamenjate telefon. Kemiki Univerze Kalifornije so izumili potencialno tretjo možnost: material za ekrane pametnih telefonov, ki popravlja samega sebe.

Raziskovalci so že opravili nekaj testov, med katerimi so največ pozornosti namenili sposobnosti “samo-popravilu” udarcev in prask. Chao Wang, vodja raziskovanja, je za Business Insider povedal, da se je material po tem, ko so ga pretrgali na pol, sam ponovno spet “sešil” skupaj v manj kot 24-ih urah. Material, ki se lahko raztegne na 50-kratno originalno velikost, je zgrajen iz raztegljivega polimera in ionične soli. Temelji na ionski (dipolni) interakciji, ki predstavlja silo med polarnimi molekulami in nabitimi ioni. To pomeni, da v primeru, ko se material raztegne ali poškoduje, se ioni in mulekule privlačijo med seboj in tako popravljajo material. Gre za prvi takšen material, ki je sposoben prevajati elektriko, za to pa je še posebej uporaben za ekrane telefonov in baterije.

Nekateri LG-jevi telefoni kot je G Flex že uporabljajo podobne materiale na svojih zadnjih straneh, vendar ti materiali ne prevajajo elektrike in zato jih ustvarjalci ne morejo uporabiti za ekrane. Wang napoveduje, da bo dotični “samo-popravljivi” material na voljo za ekrane do leta 2020. Wang še dodaja: “Samo-popravljivi materiali se morda zdijo znanstvena fantastika, vendar jaz verjamem, da bodo prišli v vsakdanjo rabo zelo kmalu. Znotraj obdobja treh let pričakujem vedno več takšnih naprav, ki bodo popolnoma spremenile naša življenja”.


Prijavi napako v članku